Gémes Levente és Nileborg Krisztián parádés mérkőzése zárta az Énekes István emlékversenyt

Kilenc hölgy és tizenegy férfi versenyzőnk nyakába került aranyérem az Énekes István ifjúsági emlékverseny budapesti döntőiben. Ifjúsági vb-ezüstérmesünk, Gémes Levente egy nemzetközi szinten is kiváló fináléban győzte le a junior Eb-győztes Nileborg Krisztiánt.

A verseny egyben válogató is volt a közelgő ifjúsági Európa-bajnokságra, amely az örmény fővárosban, Jerevánban kerül megrendezésre. Ezután a verseny után a Tóth Ákos emlékversenyen is szerepelnek majd többen, és az Eb előtt még egy szerbiai tornán is szerepet kapnak a legjobbak.

A nap mérkőzése

A nap legjobban várt mérkőzésére az ifjúsági korosztály két klasszisa között került sor, a 2022-es tavalyi junior Európa-bajnok Nileborg Krisztián az ifjúsági vb-ezüstérmes Gémes Levente ellen mérhette össze erejét. Gémes, a másodéves ifi, többet ment előre az első menetben, és próbálta kiváló egyeneseit használni a lábon sokat mozgó Nileborg ellen. Az ifjabb junior Eb-aranyérmes is felvette a tempót a második menetben, és nagy taktikai csata zajlott kettejük között a 71 kilós döntőben. Gémes az utolsó felvonásban határozottabbnak tűnt, pontosabban ütött, és megnyerte a nap legjobb mérkőzését.

A nap összefoglalója

A csepeli Enyingi Sára magabiztos sikert aratott az elődöntőben, de az első női döntőben klubtársa, a sokkal rutinosabb Horváth Kármen ellen kellett ringbe lépnie. Kármen szerepelt a tavalyi ifjúsági világbajnokságon is és egy súllyal lejjebb lépett, a 48 kilósok között próbál idén szerencsét. Horváth irányította az összecsapást, az első menetben testen, és fejen is elkapta Enyingit, számoltatott rá, majd be is fejezte a mérkőzést. Ikertestvére, Horváth Laura szintén hasonló teljesítményt nyújtott, az 50 kilós döntőt Lakatos Krisztina ellen idő előtt fejezte be.

A vecsési Drobilits Adrienn szerepelt a 2021-es junior Európa-bajnokságon, és idén az ifik között szintén nagy tervei vannak. Magabiztosan bokszolt Küller Andrea ellen, és megnyerte a következő női súlycsoportot az Énekes emlékversenyen. A debreceni Hajdú Annamária lábon verte meg a csepeli Madár Natasát, és az első menetet követően fokozta a tempót, amelyet ellenfele nem bírt, így ő szerezte meg a következő aranyérmet.

A csepeli János Veronika, valamint a fehérvári Hippeller Panna nagy sebességgel kezdték meg az 57 kilós döntőt, és egy óriási adok-kapok alakult ki. Mindkettőjükre számolt a mérkőzésvezető az első menetben, így a másodikban kicsit óvatosabban, taktikusabban bokszoltak a felek. A csepeli ökölvívó a második menetben igyekezett nagyobb távolságot tartani, de a mérkőzést ekkor már Hippeller irányította, aki a harmadikban erősebbnek bizonyult, és megnyerte az Énekest.

A junior Eb-negyeddöntős Muncz Kata immáron az ifik között villogott ezen az Énekes emlékversenyen, az érdi Szentesi Csillát követően a vecsési Török Lucát is legyőzte, a döntőben pontozással sikerült felülkerekednie ellenfelén. A nagykanizsai Horváth Mirabella ígéretéhez híven tartalékolt a döntőre, és Majszin Tímea ellen eredményesen bokszolt, így övé lett a váltósúlyú (66 kg) aranyérem.

Az ifi Eb bronzérmes Kovács Nikolett legnagyobb hazai riválisával, Turbucz Klaudiával meccselt a 70 kilós bajnoki címért, és nagy csatában tudta legyőzni a nemzetközi porondon már szintén bizonyító riválisát. Az ifjúsági vb-negyeddöntős debreceni Komjáthi Nóra, valamint a nagykanizsai Kovács Petra szintén remek döntőt vívtak egymással a középsúlyban (75 kg).

A csepeli Katona Erik nyerte meg az első férfi súlycsoportot az Énekes emlékversenyen, jobbnak bizonyult, mint a ferencvárosi Kovács Bertalan, így övé lett a légsúly (51 kg) aranya. A következő ferencvárosi döntős, Kozák Kevin már nem hibázta el a mérkőzést, az idén elsőéves ifi versenyző technikailag képzettebb volt, mint Nagy Mátyás, de a mérkőzésük pontozással ért véget. Kozák a tavalyi évben a juniorok között kiválóan szerepelt, és idén az ifik között készül ugyanerre a nemzetközi porondon.

Frank Dániel, a KSI tehetsége, Kozák Kevinhez hasonlóan elsőéves ifi, de mindhárom versenynapon kiválóan bokszolt, és az 57 kilós döntőben a szegedi Petrovics Krisztofer sem tudta megállítani. Horváth Richárd nem véletlenül kapott lehetőséget a Dracula Openen februárban, ezúttal az Énekesen is bizonyított, és Lakatos Gergő ellen aranyérmet szerzett a 63.5 kg-ban, egy nagyon harcos mérkőzésen.

Szűcs István és a tavalyi junior Eb-n szereplő Dóka Zalán 75 kilós döntőjét is nagyon vártuk, mindketten remekül bokszoltak az elődöntőben. A Madárfészek Akadémiát képviselő Szűcs egyhangú pontozással győzte le végül az elsőéves ifi Dókát, és első alkalommal nyert az Énekes emlékversenyen.

Két fehérvári, Tóth Adrián és Sárosdi Patrik jutott be a félnehézsúlyú (80 kg) döntőbe, és izgalmas mérkőzést vívtak. A fizikailag erősebb Adrián jól érezte meg az ütőtávolságot a mai napon, és pontozással bizonyult jobbnak. A Soproni Gyevát Gyula Sportiskola két cirkálósúlyú (86 kg) döntőse közül Kiss Milán magabiztosan győzte le Stark Patrikot. A nap utolsó összecsapását a szupernehézsúlyban (+92 kg) a nagykanizsai Kovács Bence nyerte meg pontozással.

Ács József harmadik napi értékelése

„A szlovákiai Katona Erik remek mérkőzést hozott össze Kovács Bercivel, az előbbi nyert megérdemelten. Horváth Ricsi igazi közönségmeccset vívott a mai napon is, és győztesen jött ki a csatából Lakatos Gergővel szemben.

A nap leginkább várt mérkőzésén pontozással győzött Gémes Levente, nagyon szoros, igazi taktikai csatát láthattunk Nileborg Krisztián ellen. Oláh Levente, és Bari István a mai napon sajnos nem bokszoltak, mert ellenfeleik nem álltak ki ellenük.”

Hajrá, magyar ökölvívás!

Tags: