Golden League: három berlini győztes nem indul

golden_league.jpg

Jóllehet pénteken az atlétikai Golden League-sorozat csupán a második állomásához érkezik Oslóban, mégis a férfiaknál hatból két, míg a nőknél négyből egy számban már most biztosra vehető, hogy nem lesz olyan versenyző, aki megnyeri a fődíjat.

A nevezések alapján a Berlinben férfi 100 méteren első jamaicai Nesta Carter, a 400 m-en – meglepetésre – nyertes amerikai LeShawn Merritt, illetve a női 200-on győztes, szintén jamaicai Sherone Simpson nem indul a Bislett Games-en. Márpedig ahhoz, hogy valaki részesüljön az egymillió dolláros jackpotból, mind a hat viadalon nyernie kell.
   
Hét győztes – Augustine Choge (1500 m/1 mérföld), Bershawn Jackson (400 m gát), Huszein al-Szabi (távol), Tero Pitka:ma:ki (gerely), Pamela Jelimo (800 m), Josephine Onyia (100 m gát), Blanka Vlasic (magas) – ugyanakkor rajthoz áll Norvégiában, ám az előzetes esélyek alapján nehéz elképzelni, hogy az oslói viadal után mindannyian állva maradjanak a fődíjért.
   
A berlini meglepetésgyőztesek közül például a női 100 m gáton első Onyia újabb sikere igazi bravúr lenne a többek között a fedettpályás világcsúcstartó svéd Susanne Kallurt is felvonultató mezőnyben.
   
Az első viadal legnagyobb szenzációját a férfi 400 méter hozta, amelyen Merritt honfitársát, a távon évek óta egyeduralkodó Jeremy Warinert győzte le. Utóbbinak a visszavágásra ugyan nem lesz lehetősége, de egy győzelem minden bizonnyal jó hatással lenne rá a múlt heti sokk után.
   
Az első verseny GL-számainak győztesei:
    —————————————
    férfiak:
100 m: Nesta Carter (jamaicai) – nem indul Oslóban
400 m: LaShawn Merritt (amerikai) – nem indul Oslóban
1500 m: Augustine Choge (kenyai)
400 m gát: Bershawn Jackson (amerikai)
távolugrás: Huszein al-Szabi (szaud-arábiai)
gerelyhajítás: Tero Pitka:ma:ki (finn)
   
nők:
200 m: Sherone Simpson (jamaicai) – nem indul Oslóban
800 m: Pamela Jelimo (kenyai)
100 m gát: Josephine Onyia (spanyol)
magasugrás: Blanka Vlasic (horvát)

MTI