Gombás muffin – Egészségséf

Húsmentes napokon nehéz változatosan főzni, főleg, ha nem a szokásos recepteket szeretnénk elkészíteni. Ilyenkor érdemes egy kicsit variálni a már ismert receptjeinket, így az íz a régi marad, a forma viszont új.

Hozzávalók:

–       50 dkg csiperke gomba

–       3 egész szikkadt zsemle

–       1 egész tojás

–       1 kis fej vöröshagyma aprítva

–       10 dkg szalonna

–       2 fej fokhagyma zúzva

–       só, bors

–       majoranna

–       ½ sütőpor

Gombás muffin - Egészségséf

Első lépésként a zsemléket langyos vízbe áztatjuk. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk és tovább pirítjuk. Amikor üveges, hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát és készre dinszteljük. Először fedő alatt, majd a fedőt levéve, hogy elpárologjon a leve. Kicsit félretesszük hűlni. A beáztatott zsemléhez hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a gombát. Jól összekeverjük. Ha nagyon híg, adjunk hozzá zsemlemorzsát. Olyan állagúnak kell lennie, mint a töltött hús töltelékének. Adagoljuk a vékonyan kivajazott, lisztezett (vagy papírral bélelt) muffin formába. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Mellé készíthetünk párolt zöldséget, gombamártást.

Tipp! Amikor töltött húst készítünk és megmarad a töltelék, azt is süssük ki muffin formában, fel fogja dobni a tálalást. Ha abszolút húsmentesre szeretnénk készíteni, hagyjuk ki a szalonnát, kevés olajon pirítsuk a hagymát, gombát.

Jó tudni! Zsemléből használjunk nyugodtan teljes kiőrlésűt vagy szénhidrát csökkentett változatot.

Tápérték (100 g)

Csiperke gomba

Zsemle

Tojás

Szalonna

Energia

39 kcal

277 kcal

143 kcal

518 kcal

Fehérje

5,9 g

9,2 g

12,6 g

9 g

Zsír

0,2 g

0 g

9,5 g

53,1 g

Szénhidrát

3,3 g

57,4 g

1,8 g

0 g

Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS