Az egyik kedvenc halam a lazac. legjobban gillezve szeretem párolt zöldségekkel. Ehhez nagyon jól illik, egy citromos kaporszóz, ami finomabb, mint a boltban előre elkészített változatok.
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 csokor finomra vágott kapor
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- ½ citrom leve
- só, bors

A vajat egy tapadásmentes edényben felforrósítjuk, majd a lazacot megsütjük benne. Nem kell több 3-4 percnél oldalankét. Egy tálra kivesszük és meleg helyen tartjuk. A visszamaradt vajon elkészítjük a szószt. Hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a bort és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz, majd ugyanezt tesszük a tejszínnel és a citromlével is. Az egészet összeforraljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Sóval, borssal ízesítjük.
Tipp! Kapor helyett más fűszert is használhatunk, és szinte bármilyen tengeri halhoz adható. Nagyon finom hozzá a vajon párolt sárgarépa.
Jó tudni! Sokan úgy kérik a boltban a lazacot, hogy nyúzott legyen. Sokkal könnyebb vele dolgozni, ha rajta van a bőre, mert sütéskor nem esik szét, ráérünk tálaláskor levenni, hogy esztétikusabb legyen. Lisztből használjunk szénhidrát csökkentett változatot, főzőtejszínből pedig 10 %-osat.
Még több különleges recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
| Lazac | Fehérbor | Főzőtejszín 10 %-os | Liszt | Vaj | |
| Energia | 179 kcal | 82 kcal | 120 kcal | 370 kcal | 746 kcal | 
| Fehérje | 19,9 g | 0 g | 3,2 g | 12,3 g | 0,4 g | 
| Zsír | 10,4 g | 0 g | 10 g | 1,3 g | 80 g | 
| Szénhidrát | 0 g | 2,6 g | 4,3 g | 76,3 g | 0,5 g | 

 
			 
			