Grillezett lazac citromos kaporszósszal – Egészségséf

Az egyik kedvenc halam a lazac. legjobban gillezve szeretem párolt zöldségekkel. Ehhez nagyon jól illik, egy citromos kaporszóz, ami finomabb, mint a boltban előre elkészített változatok.

Elkészítési idő: kb. 25 perc

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor finomra vágott kapor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • ½ citrom leve
  • só, bors

Grillezett lazac citromos kaporszósszal - Egészségséf

A vajat egy tapadásmentes edényben felforrósítjuk, majd a lazacot megsütjük benne. Nem kell több 3-4 percnél oldalankét. Egy tálra kivesszük és meleg helyen tartjuk. A visszamaradt vajon elkészítjük a szószt. Hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a bort és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz, majd ugyanezt tesszük a tejszínnel és a citromlével is. Az egészet összeforraljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Sóval, borssal ízesítjük.

Tipp! Kapor helyett más fűszert is használhatunk, és szinte bármilyen tengeri halhoz adható. Nagyon finom hozzá a vajon párolt sárgarépa.

Jó tudni! Sokan úgy kérik a boltban a lazacot, hogy nyúzott legyen. Sokkal könnyebb vele dolgozni, ha rajta van a bőre, mert sütéskor nem esik szét, ráérünk tálaláskor levenni, hogy esztétikusabb legyen. Lisztből használjunk szénhidrát csökkentett változatot, főzőtejszínből pedig 10 %-osat.

Még több különleges recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Lazac

Fehérbor

Főzőtejszín 10 %-os

Liszt

Vaj

Energia

179 kcal

82 kcal

120 kcal

370 kcal

746 kcal

Fehérje

19,9 g

0 g

3,2 g

12,3 g

0,4 g

Zsír

10,4 g

0 g

10 g

1,3 g

80 g

Szénhidrát

0 g

2,6 g

4,3 g

76,3 g

0,5 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS