Grúzia történelmet írt a csehek elleni döntetlennel, és ez a magyar válogatottnak sem mindegy

1-1-es döntetlent játszott egymással Csehország és Georgia (Grúzia) a németországi foci Európa-bajnokság szombati játéknapján Hamburgban. A cseheknek és a grúzoknak így 1-1 pontjuk van, ami a grúzok esetében az első pont, amit a válogatott Európa-bajnokságon szerzett. És még vezettek is egy ideig.

Egy fordulóval korábban Georgia története első Eb-meccsén a törökök ellen játszott és kapott ki hatalmasat küzdve 3-1-re. Az eredmény ellenére a mérkőzés szoros volt, Grúzia az első török gól után egyenlíteni tudott, 2-1-nél pedig kapufát lőtt.

A csehek a portugálok ellen kezdtek: 1-0-ás vezetést engedtek át Cristiano Ronaldóéknak, a portugál csapat 2-1-re fordított.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, de az első félidőben végig a cseh együttes volt a meggyőzőbb. Schickék lényegesen veszélyeseben támadtak, de hiába alakítottak ki több nagy helyzetet – a 23. percben be is akadt egy labda, de kezezés miatt elvette a VAR a gólt –, az első félidő hosszabbításában hátrányba kerültek egy kezezésért megítélt büntetőt követően.

A fordulás után a csehek gyorsan egyenlíteni tudtak, majd a lefújásig gyakorlatilag egykapuztak. Ivan Hasek csapata birtokolta a labdát, és helyzeteket is ki tudott alakítani, de újabb gól már nem született. Sőt, a második 45 percben teljesen veszélytelenül játszó georgiaiak akár mind a három pontot begyűjthették volna, ha az utolsó másodpercekben vezetett kontratámadás végén Lobjanidze ziccerben nem a kapu fölé lő.

Az első fordulóban egyformán vereséget szenvedő csapatok hamburgi döntetlenje a magyar válogatott számára sem mindegy. Marco Rossi együttese ugyanis, amely két kör után pont nélkül áll, Skócia vasárnapi legyőzésével a harmadik helyen végezne az A-csoportban, ami továbbjutást ér, ha a két másik csoportban a harmadikok kevesebb pontot szereznek, vagy azonos ponttal, de rosszabb gólkülönbséggel zárnak.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Georgia-Csehország 1-1 (1-0)
Hamburg, v.: Daniel Siebert (német)

gólszerző: Mikautadze (45+4., 11-esből), illetve Schick (59.)

sárga lap: Kasia (37.), Gvelesziani (82.), Mekvabisvili (83.), Kocsorasvili (95.) illetve Coufal (18.), Provod (40.), D. Jurasek (47.), Holes (53.), Soucek (81.)

Georgia: Mamardasvili – Kasia, Dvali, Kverkvelia (Gvelesziani, 82.) – Kakabadze, Kocsorasvili, Mekvabisvili, Davitasvili (Csakvetadze, 62.), Citaisvili (Locsosvili, 62.) – Mikautadze (Kvilitaja, 88.), Kvarachelia (Lobjanidze, 83.)

Csehország: Stanek – Holes, Hranac, Krejci – Coufal, Provod (Barak, 82.), Soucek, D. Jurasek (Sevcik, 82.) – Cerny (M. Jurasek, 55.), Schick (Chytil, 68.), Hlozek (Lingr, 55.)

Írta a HVG

A Grúzia történelmet írt a csehek elleni döntetlennel, és ez a magyar válogatottnak sem mindegy bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.