Gulyás Michelle: Tibolya Péter számunkra több mint edző!

A Magyar Edzők Társasága (MET) 2022-ben is megünnepelte az Edzők Napját, amely szeptember 25-én van. A MET idén is körkérdést intézett ismert élvonalbeli sportolókhoz, amelynek mottója így hangzott: „Mondtál már köszönetet az edződnek?” A jochapress.hu is ragaszkodik a jól bevált úthoz. Ezért 2022-ben is leközli az adott a válaszokat. Gulyás Michelle világbajnoki ezüst- és bronzérmes öttusázó monológját olvashatják edzőjéről, a férficsapat váltób an világbajnok Tibolya Péterről.

Gulyás Michelle 

Amikor 2011-ben a KSI-ben elkezdtem öttusázni, Tibsi még versenyzett, látásból ismertem őt (Tibsi, vagyis Tibolya Péter világbajnok öttusázó, az UTE jelenlegi szakosztályvezetője – a szerző). Személyesen azonban csak akkor ismerkedtünk meg egymással, amikor ő már szakosztályvezető lett egykori klubjában. Egy barátnőm mesélt róla, aki Újpesten öttusázott.

– Aztán 2020-ban a Covid-járvány idején megkeresett Tibsi, hogy látja, mire vagyok képes, segíteni tudná a fejlődésemet, ehhez remek szakmai stábot biztosítana. Bíztam benne és a közös munkában, és nem csalódtam, mert tudja, érti és érzi, hogy mi kell egy versenyzőnek. Ő nem szakági edző, hanem koordináló, ami nagyon fontos ebben az összetett sportágban. Összefogja az edzők munkáját, a versenyzővel meghatározza, hogy éppen mi a fontos a felkészülésben, melyik számot kell kiemelten kezelni, és az iskolai életünkre is odafigyel. Szerintem jól csinálja ezt!

– Amikor 2020 novemberében Újpestre szerződtem, a vívás volt a gyenge számom, ezért az lett a hangsúlyos az edzéseken. A versenyeken velünk él, talán jobban is izgul, mint mi. Sokat tud segíteni azzal, hogy érzi, mikor mit kell mondania, egy-egy szava lökést ad vagy megnyugtat. Az egyesületben hárman készülünk együtt, Tamás Botond, Szép Balázs és én, és Tibsivel jó csapatot alkotunk. Igyekszik jó hangulatot teremteni az edzéseken, mert azt vallja, hogy görcsösen nem lehet elvégezni a kemény munkát, nem lehet eredményt elérni.

– Ő több mint edző, bizonyos szempontból a bizalmasunk. Megoszthatjuk vele a gondjainkat, tudja, hogy milyen a lelkiállapotunk, ami a hatásos munkához nagyon fontos. Tudom, hogy mindent megtenne azért, hogy sikeresek legyünk. Rossz tulajdonsága talán a makacssága, ebből származnak néha konfliktusok. Ő is maximalista, mint én, mindketten a legjobbat akarjuk, de szerintem ő néha túlzottan ragaszkodik a meglátásához, a saját nézőpontjához. Aztán persze megoldódik az ellentét, közös nevezőre jutunk…

–  Élvezem a versenyzést az UTE-ban, ami neki is köszönhető, annak a légkörnek, amit kialakított, no és az általa koordinált edzői, szakmai stábnak. A tavalyi idényünk az olimpiai kvalifikáció miatt nagyon tudatos volt, akkor robbantam be a nemzetközi felnőtt mezőnybe. Nagy meglepetés volt, hogy áprilisban megnyertem a szófiai világkupát, az volt az első felnőtt érmem, és egyből arany! Aztán a világbajnoki bronzérmemmel a tokiói olimpiára is kijutottam!

– Tibsi nagyon odafigyel az egészséges étkezésemre, hogy jól táplálkozzak, különösen a versenyidőszakban. Emlékszem, amikor utaztunk Szófiába, megkérdeztem őt, hogy ha megnyerem a versenyt, elmegyünk-e a “Mekibe”. Gondolkodás nélkül igent mondott, szerintem azért, mert nem hitt a győzelmemben… Aztán persze betartotta az ígéretét. Azóta is megvan köztünk ez a játék, hogy mindig megfogadunk, felajánlunk valamit siker esetére. Az eredmények mutatják mennyire jó kezekben van az öttusa az UTE-ban”.

(Magyar Edzők Társasága / Füredi Marianne)

Post Views: 34