Ha Vettelnek igaza van, ki változtathat az F1-en?

F1

2016. február 16. kedd, 10:49

Szerző: Gobodics Tamás, fotó: dppi

Sebastian Vettel szerint az F1-nek nem szabad elszakadni a gyökereitől – de ki és mi kell ahhoz, hogy a királykategória ismét régi fényében tündököljön és mindenki elégedett legyen?

Sebastian Vettel szerint a Formula-1-nek meg kell tartani a gyökereit – ez az állítás szöget vert a Motorsport.com szerkesztője, Charles Bradley fejébe is. Miről is beszél tulajdonképpen Vettel és mire van szüksége az F1-nek?

Bradley egyetért Vettellel abban, hogy a versenyzésnek arról kellene szólnia, hogy melyik pilóta a gyorsabb, hiszen mindenki az egyéni pontversenyt nézi először és csak másodszor a gyártók bajnokságát – kivéve persze a csapatfőnököket, csapatszponzorokat. Bradley szerint két probléma van a jelenlegi F1-gyel: a gumik és a DRS. Ugyan utóbbival ténylegesen megnőtt az előzések száma, de ezek nem igazi, izgalmas, csatában “elkövetett” előzések, hanem túl egyszerűek és minimális látványt sem adnak – mondhatnánk, hogy a “verstappenes” előzések száma semmivel sem nőtt, sőt. A folyamatos gumikímélés nyilvánvalóan egyébként is középpontban van, minden pilóta kifejtette már erről a véleményét és a versenyzés alapját veszi el ez a faktor. Hozzátehetjük még az üzemanyag-kímélést is és teljes a kép, mely szerint nem a leggyorsabb nyer, hanem a legtakarékosabb…

Brawn-dppi

Bradley oda jutott el végül az eszmefuttatásában, hogy más döntéshozók kellenek ahhoz, hogy újra “versenyzősebb” versenyeket lássunk és ne egy-egy stratégiai csoport mondja meg, hogy mi a jó a sportágnak. Vettel szerint a jelenlegi szabályalkotók elvesznek a részletekben és közben nem látják át a nagy egészet. Bradley szerint a következők kellenek:

– valaki, akinek a megbízhatósága kifogástalan

– valaki, aki egy “vadorzóvá vált vadőr”

– valaki, aki elég hosszú időt töltött a reflektorfényen kívül ahhoz, hogy érzékelje a rossz folyamatokat

– valaki, aki bizonyos dolgokban visszatér a dicső múlthoz, de közben új jövőt tud felvázolni

Bradley végül neveket is bedobott: Ross Brawn, Patrick Head, John Barnard, Gordon Murray. Jól csengenek, az tény.

Forrás: www.formula.hu – RSS