Hány olasz csapat indulhat a BL-ben?

Az elmúlt napokban számos téves információ jelent meg a közösségi oldalakon arra vonatkozóan, hogy hány olasz csapat indulhat a Bajnokok Ligájában a következő szezonban a Bajnokok Ligája-győztestől és az Európa Liga-győztestől függően.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályai értelmében a négy legerősebb európai bajnokság – azaz a Premier League, a La Liga, a Serie A és a Bundesliga – első négy helyezettje automatikusan kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája csoportkörére. Mindegyik csapat egyből a főtáblára kerül, a selejtezőben nem vesznek részt. Az UEFA előírása alapján egyetlen országból maximum 5 csapat vehet részt a BL-ben. A bajnokságok első helyezettje az első kalapba kerül a csoportkör sorsolásánál a BL-győztessel és az EL-győztessel együtt. Jelen állás szerint az Inter döntőt játszik a Manchester City-vel a Bajnokok Ligájában, míg a Roma a Sevillával mérkőzik meg az Európa Liga fináléban, így akár az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy mindkét európai kupaporondon olasz nemzetiségű csapat lesz a győztes.

A szabályok szerint mivel maximum 5 azonos nemzetiségű csapat indulhat a BL-ben, ezért csak abban az esetben nem ér BL-indulást a negyedik hely, ha a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát is azonos nemzetiségű csapat nyerni és közülük a hazája bajnokságában egyik csapat sem végzett BL-indulást érő pozícióban – vagyis az első négy helyen – a tabellán. Ilyen esetben az adott bajnokság első három helyezettje a BL-csoportkörbe, míg a negyedik az EL-főtáblára kerül.

A Juventus pontlevonását követően a Milan a negyedik helyen áll a Serie A-ban két fordulóval a vége előtt és 3 pont az előny az ötödik Atalantával szemben, valamint 4 pont a hatodik Romával szemben. A csapat a hétvégén a hetedik helyre visszacsúszott Juventus ellen lép pályára, majd az utolsó fordulóban a Verona ellen játszik.

Ez azt jelenti, hogy a Milannak a saját kezében van a sorsa és a következő két fordulóban legalább 3 pontot kell szereznie ahhoz, hogy a többi csapat eredményeitől függetlenül matematikailag bebiztosítsa a helyét az első négyben és kiharcolja a BL-indulást.

Fontos megjegyezni, hogy pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt arról, hogy két csapat közül melyik végez előrébb a tabellán. A Serie A-ban a bajnok Napoli és a Lazio már biztosította a BL-kvalifikációt a soron következő szezonra.

SERIE A TABELLA: