“Három Tuss” – vitorlázó dinasztia egy könyvben

Három kiváló sportoló, három olimpikon, három történet, mely összeforr egy családban. Magába foglalja a hazai vitorlázás múltját a kezdeti versenyeket és egészen a sípályákig ér el – könyvajánló a likeBalaton.hu-n.

            (Fotó: vitorlazzitthon.hu)

Három kiváló sportoló, három olimpikon, három történet, mely összeforr egy családban. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy szinte minden a víz tükrén indult. A Három Tuss című kötet nem pusztán családtörténet. Magába foglalja a hazai vitorlázás múltját a kezdeti versenyeket és egészen a sípályákig ér el. Mindemellett a gazdagon illusztrált kötet egyfajta történelmi albumként is megállja a helyét. Toronyi Andrással a kötet megálmodója mesél róla.

– Tuss Miklóssal gyerekkorom óta szoros kapcsolatban vagyok – először, mint oktató, tanácsadó segített, majd együtt versenyeztünk, vitorláztunk, síeltünk – A most megjelent Három Tuss című kötet ötletgazdája elmondta: találkozásaikkor Tuss Miklós a családról, a történetünkről és a vitorlás élményeiről is beszámolt. Rögtön kérték, hogy mindezt vesse papírra, igaz ez jó húsz esztendővel ezelőtt történt – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Toronyi András.

A családtörténet összeállításában Szekeres László szerkesztő szerepe kulcsfontosságú volt, aki korábban több vitorlázással kapcsolatos kiadványt készített. Amikor a Három Tuss jelentős mennyiségű anyaga összegyűlt, Szekeres László adott tanácsot, hogy mit kellene még gyűjteni, illetve miként lehet válogatni az emlékekből, történetekből.

Toronyi András elmondta: a céljuk az volt, hogy a könyv ne legyen túl terjengős, de ne is legyen felszínes. Toronyi András elárulta: alapvető szándékuk volt, hogy egyfajta történelemkönyvet tegyenek az olvasók elé, amelynek főszereplője a család mellett a hazai vitorlázás története. Mindenképpen szerették volna bemutatni, hogy egy dinasztia milyen fontos történelmi pillanatokban vett részt a sportág fejlesztésében és gyakorlásában.

Dr. Tuss Miklós –a könyvben szereplő első generáció – nem csupán az általa megrendelt és megvitorlázott hajókkal népszerűsítette a sportágat, hanem a hazai vitorlázás megszervezésében, a Szövetség létrehozásában is fontos szerepe volt.

A kötet története elér egészen a sípályákig. Dr. Tuss Miklós és ifjabb Tuss Miklós mellett a következő generáció Tuss Réka. Ő amellett, hogy eredményesen vitorlázott, ezzel is erősítve a családi hagyományt, az olimpiai szálat a sí sportágában erősítette a kvalifikáció elérésével.

Toronyi András végül elárulta: ha bárki belemerülne egy olyan család történetébe melynek neve egyfajta „márka” a hazai vitorlázásban, mindenképpen érdemes kézbe vennie a kötetet. A fiatal vitorlázók számára pedig példa lehet arra, hogy a sportban lévő eredményesség miként vihető át dinasztiákon keresztül.

A Három Tuss című kötet megvásárolható az ismert vitorlásboltokban, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség irodájában.

(vitorlazzitthon.hu)