Hasznos edzőtáborban ismerkedtek az új szabályokkal

Az ausztriai Traiskirchen adott otthont az Austria Open után a nemzetközi poomsae szemináriumnak és edzőtábornak, amit nyolc különböző nemzetiségű edző tartott, akik között voltak Európa- és világbajnoki érmesek, valamint nemzetközi bírók is, így a tábor színvonala nagyon magas volt.

Szarka Tímea válogatott edző arról számolt be, azért is hasznos volt az osztrák túra, mert az idei világbajnokságon már életbe lépő új szabályokról is kaptak tájékoztatást és képzést, amit pár gondolatban össze is foglalt:

  • Pár kategóriában megváltoztatták a kötelező formagyakorlatokat, amik közül sorsolhatnak (pl. U30-ban kikerül a taeguk 6 és bekerül a Jitae)
  • Új korcsoportok kerültek be a páros és csapat kategóriákban (U50, U60, 65+)
  • Bevezettek egy teljesen új kategóriát, amiben 2 formagyakorlatot kell bemutatni, elsőként egy hagyományos Poomsaet, majd egy freestyle gyakorlatot.
  • Az egyenes kieséses versenyrendszernél (U30, U40 egyéni) a két versenyző egyszerre járja a formagyakorlatot a páston (amit pontoznak a bírók). Ezen kívül nem lesz előre kisorsolva, hogy melyik Poomsaet kell bemutatni, hanem amikor a versenyzők felmentek a pástra, akkor mondják majd be a nevét a formagyakorlatnak.
  • A technikai részekben is vannak változások, ami nincs benne a szabályzatban, viszont a bírók ismertették és demonstrálták az edzőtábor alatt.

Poomsae szabályok 2024

A magyar küldöttség nem tért haza egyébként üres kézzel. Közel 500 versenyző indult a nyílt osztrák versenyen a hétvégén, ahol négy magyar is pástra állt és egy bronzérmet hozott haza a válogatott.

Takács Gábor (U60): elődöntővel kezdődött a verseny, ahol másodikként jutott tovább, végül a döntőben bronzérmet sikerült szereznie.

László Alexa (U30): Alexa erőnyerőként kezdett a 32-es körben egy cseh lány ellen, akit magabiztosan legyőzött. A 16-os körben a hazai előnyt élvező, osztrák Reinsperger Nina ellen 0,001 ezred ponttal kapott ki, így a 9. helyen végzett.

Szabadszállási Kamilla (junior): Kamillának sajnos nem sikerült továbbjutnia a selejtező körből, egy betegség miatt nem tudta hozni megszokott formáját.

Szabadszállási Barnabás (U30): Barnabás a 32-es körben kezdett, ahol kikapott a gyakorlottabb francia versenyzőtől.

Taekwondo Szövetség