Hatodszorra is bajnok a Honvéd!

DSCF0803_180.JPGPályafutása során hatodik alkalommal a Budapest Honvéd nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután a bajnokság döntőjében a rendes játékidő 1-1-es és a hosszabbítás 2-2-es eredményét követően büntetőkkel 3-1-re győzött a Debrecen ellen a Szusza Ferenc Stadionban. A kispestiek legutóbb 1996-ban örülhettek kupagyőzelemnek.

DVSC – Budapest Honvéd
Szusza Ferenc Stadion
Vezette
: Bede (Tompos, Szalai)

DVSC: Balogh J. – Bernáth, Mészáros N., Komlósi, Leandro – Kiss Z., Vukmir, Túlio, Dzsudzsák – Sidibe, Tchana
Honvéd: Tóth I. – Schindler, Pomper, Szmiljanics, Vincze Z. – Dobos, Benjamin, Szabó T., Ivancsics – Hercegfalvi, Abraham
Gólszerzők: Zsolnai (69.), Sidibe (97., 11-esből), ill. Ivancsics (28.), Szabó T. (103., 11-esből)
Cserék: 11 Túlio helyett 9 Sándor T., 22 Bernáth helyett 13 Bíró P. (mindkettő a szünetben), 14 Tchana helyett 18 Zsolnai (62.), ill. 18 Abraham helyett 8 Ndjodo (57.), 21 Hercegfalvi helyett 27 Koós (80.), 9 Dobos helyett 78. Genito (91.)
Sárga lap: Vukmir (35.), Bíró P. (76.), ill. Benjamin (21.), Szabó T. (30.), Pomper (63.)
Kiállítás: Pomper a 97. percben

DSCF0741_180.JPGAz Újpest stadionjában a hivatalos adatok szerint 6880 néző gyűlt össze, hogy végignézze a 67. magyar bajnoki forduló döntő mérkőzését. A meccs kifejezetten pörgősen indult, mindkét csapat intenzíven támadta a másik fél kapuját, majd a 28. percben: Szabó passzolt az egyedül hagyott Ivancsics Gellérthez, aki balról, 11 méterről félmagasan a sarokba lőtte a labdát (1-0). A Loki nem tudott egyenlíteni a félidő hátralévő részében, a Honvéd második gólját azonban a játékvezető les miatt – tévesen – érvénytelenítette.

A debreceniek a második játékrészben átvették a kezdeményezést: a kispestiek kapuja előtti sorozatos helyzetekből nyilvánvaló volt, hogy közel az egyenlítés, és így is lett. A 70. percben Sándor ugratta ki Sidibét, aki Zsolnaihoz passzolt és a csereként beállt játékos közelről az üres kapuba lőtte a labdát. A 96. percben ismét Zsolnai tört DSCF1063_160.JPGbe a tizenhatoson belülre, ahol Pomper visszahúzta, amiért a játékvezető 11-est ítélt, az egy sárga lappal rendelkező szabálytalankodót pedig kiállította. Sidibe a jobb felső sarokba lőtte a büntetőt, megszerezve így a vezetést a Lokinak.

A Honvéd itt éledt fel újra: a 102. percben Szabó Tibor a tizenhatoson belülre rúgta a labdát, ahol Koós mellel levette, majd elesett, a játékvezető pedig ismét tizenegyest ítélt. Szabó a bal sarokba rúgta a büntetőt, de mivel a kispestiek a lövés előtt befutottak a tizenhatoson belülre, Bede újrarúgatta azt, Szabó azonban másodszor is biztosan betalált.

A hosszabbítás végig intenzív, izgalmas és színvonalas, bajnoki döntőhöz méltó játékot hozott, a csapatok azonban nem bírtak egymással. Az elkerülhetetlen büntetőpárbajt végül a kispestiek kezdték, és Komlósi, Kiss, illetve Zsolnai hibájának köszönhetően meg is nyerték azt.

XLsport – Draveczki Ádám – Orlik Zoltán