Hiába a gyors albán gól, az olaszok magabiztosan nyertek

Olaszország és Albánia lépett pályára a németországi Európa-bajnokság második játéknapjának utolsó mérkőzésén.

Olaszország korábban négyszer játszott Albániával, és mind a négy összecsapást megnyerte, ezekből kettő volt tétmérkőzés: a 2018-as világbajnokság selejtező-sorozatában, 2017-ben otthon 2-0-ra, idegenben pedig 1-0-ra győztek az olaszok.

A kezdőcsapatok az alábbiak voltak:

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Jorginho, Barella – Frattesi, Pellegrini, Chiesa – Scamacca. Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti.

Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Bajrami – Asani, Broja, Seferi. Szövetségi kapitány: Sylvinho.

A meccs

A kezdőrúgást az albánok végezték el a Signal Iduna Parkban, majd egy rövidre sikerült olasz bedobás után Bajrami csapott le a labdára és szerzett gólt (0-1). A gyors – mindössze 22 másodperc után született – albán gólra Pellegrini válaszolhatott volna, de 13 méterről mellé lőtt.

Ezt követően az olaszok támadtak többet, és a 11. percben Bastoni fejesével ki is egyenlítettek (1-1). Öt perccel később pedig át is vették a vezetést: a 16. percben Barella 17 méterről bombázott az albán kapu jobb oldalába (2-1).

Bár az olasz válogatott alig negyed óra alatt fordított, az albánok harcosak maradtak. A meccs második 15 perce kevésbé volt eseménydús, egyik csapat sem tudott helyzetet kialakítani. A 33. percben aztán Frattesi tört kapura, majd lőtt az ötös jobb sarkáról, de löketébe Strakosha belekapott, így a labda a kapufán csattant.

A 40. percben Scamacca lövését védte az albán kapus, a 44. percben pedig Asani lőtt az olasz kapu fölé. A három perces hosszabbítás második percében Pellegrini ugrott fel egy beadásra, de nem sikerült eltalálnia a kaput. Ezzel véget is ért az első játékrész.

Az első félidőben az olaszok 71 százalékban, az albánok 29 százalékban birtokolták a labdát.

Második félidő

A második játékrész is olasz támadásokkal indult, az első lövést Scamacca eresztette el, de a labda elakadt csapattársában, Frattesiben.

Az 51. percben Calafiori és Broja is sárga lapot kapott, de az albánok végezhettek el szabadrúgást. Asllani bombáját Bastoni fejelte ki, majd lent maradt a földön, ápolni is kellett. A 60. percet Chiesa lövése nyitotta meg, a labda azonban elsuhant a jobb kapufa mellett.

A 65. és a 67. perc között az olaszok két szögletet is elvégezhettek, de egyik sem jelentett nagy veszélyt az ellenfél kapujára. Nem úgy az albánok 69. percben elvégzett szögletrúgása, amely után Donnarummának kellett kiöklöznie a labdát.

A következő tíz percben is nagy volt az olasz mezőnyfölény, többnyire a kékek birtokolták a labdát, a piros mezben játszó albánok csak egy-két alkalommal jutottak el Donnarumma kapujának előterébe.

Az olaszok az utolsó pár percben már végképp nem kockáztattak, fegyelmezetten védekeztek és a labdatartásra koncentráltak. A 90. percben azonban Calafiori elszámította magát, így Manaj ki tudott bújni mögüle, Donnarumma viszont a helyén volt és védett.

A játékvezető egy gyenge albán kapura lövés után, a 96. percben fújta le a mérkőzést. Az olaszok 2-1-re nyertek.

Az albánok a horvátok ellen, az olaszok pedig a spanyolok ellen folytatják jövő szerdán.

Írta a HVG

A Hiába a gyors albán gól, az olaszok magabiztosan nyertek bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.