Hitek és tévhitek a székrekedésről

Mint mindenről, a székrekedésről, megelőzéséről, kezeléséről is terjednek információk, amit az ember hajlamos elhinni. De vajon minden igaz, amit a “népi bölcsesség” állít?

1. A székrekedés kialakulását kivédhetjük rostokban gazdag étrenddel

Attól függ. Különbözőek vagyunk, különbözően reagálunk. Vannak emberek, akiknek a rostban gazdag étrend segít megelőzni a székrekedést, másoknak viszont rosszabbodhat a székrekedése, ha növeli a rostbevitelt, főleg ha mellette nem iszik eleget.

2. A mozgásszegény életmód székrekedést okoz

Előfordulhat, azonban inkább idős embereknél jellemző, hogy az inaktív élet székrekedéshez vezet, vagy súlyosbítja azt.

3. A kevés folyadékfogyasztás székrekedést okoz

Részben igaz. A víznek nagyon fontos feladatai vannak a szervezetben. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk több vizet von ki a vastagbél tartalmából, ettől a bélmozgások ritkulnak és nehezebbé válnak. A kellő mennyiségű víz fogyasztása fontos szerepet játszik az egészséges életmódban, de szakemberek kimutatták, hogy a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel nem enyhíti, csak ha előtte a szervezet ki volt száradva.

Hitek és tévhitek a székrekedésről

4. A rendszeres hashajtó használat hozzászokáshoz vezethet

Tévhit. A modern hashajtók előírás szerinti szedése nem okoz hozzászokást.

5. A nőknek menstruáció előtt mindig székrekedésük van

Előfordulhat. A szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a székrekedésben, de néhány nő esküszik rá, hogy a havi vérzése befolyással van az anyagcseréjére.

6. A nőknek székrekedésük lesz terhesség idején

Igaz. Úgy tűnik, a terhességi hormonok hatással vannak arra, hogy az étel milyen tempóban halad át a beleken. A terhességi hormonok lassíthatják a folyamatokat és ez néha székrekedéshez vezethet.

7. A hashajtó segít a fogyásban

Tévhit. A hashajtó a székrekedés kezelésére alkalmas és nem okoz fogyást. Tartós, nem előírás szerinti alkalmazás azonban okozhat anyagcserezavarokat. Kérjük, forduljon háziorvosához, ha bármilyen aggálya van a hashajtó használatával kapcsolatban.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS