Hogyan lett magányos farkas Novak Djokovics?

A papírformát érvényesítve bejutott a római ATP 1000-s tenisztorna negyeddöntőjébe a címvédő Novak Djokovics. A szerb játékos győzelme után kemény szavakkal illette ellenfele, a tornán korábban Fucsovics Márton ellen győztes Cameron Norrie viselkedését. Djokovics a meccs előtt hosszabb interjút adott a Corriere della Sera olasz lapnak, ebben szóba került Roger Federer, Rafael Nadal és a tavalyi ausztráliai Covid-mizéria is.

Novak Djokovics (fotó: AFP)

Novak Djokovics a római tenisztorna végén biztosan elveszíti világelső pozícióját, Marozsán Fábián elleni veresége ellenére még akkor is megelőzi őt Carlos Alcaraz, ha a szerb játékos megvédi címét az olaszországi mesterversenyen. Djokovics számára azonban az a legfontosabb, hogy a döcögős salakszezonrajt után kedvező előjelekkel érkezhessen meg Párizsba, a május 28-án kezdődő Roland Garrosra. Majdnem Djokovicsnak is jutott magyar ellenfél Rómában, egy győzelem hiányzott ahhoz, hogy Fucsovics Márton legyen a nyolcaddöntős ellenfele, de helyette a brit Cameron Norrie ellen nyert kedden a szerb.

Alapvetően a papírforma érvényesült Djokovics és Norrie találkozóján, a mérkőzés után azonban a szerb kifejezte, nem volt elragadtatva ellenfele viselkedésétől.

– Norrie-nak joga van ápolást kérni, mielőtt a meccsért szerválok, joga van megütni a labdával és az arcomba ordítani. A tenisz nem sportszerű játék. Minden megengedett, amit csinált, de semmi sem korrekt. Nem így kellene viselkedni. Norrie rendes srác, nem tudom, miért műveli ezt a pályán – fogalmazott Djokovics.

Djokovics nem Federer és Nadal barátja

Djokovics még a meccs előtt adott interjút a Corriere della Sera olasz lapnak, ebben sok kényes témát is érintett. Elárulta, hogy hasonló a viszonya Roger Federerrel és Rafael Nadallal.

– Soha nem voltunk barátok, riválisok között ez nem lehetséges, de ellenségek sem voltunk. Mindig is tiszteltem mindkettejüket, nekik köszönhetően lettem azzá, aki vagyok.

Nadal és Federer talán másként vélekedik, hiszen közismerten jó viszonyt ápolnak egymással. A magyarázat Djokovics másik válaszában keresendő, amikor magányos farkasként jellemzi magát.

– Egy nap egyedül voltam az erdőben, tízéves lehettem, és találkoztam egy farkassal. Mélységes félelmet éreztem. Azt mondták nekem, hogy ilyen esetekben lassan hátrálni kell, anélkül, hogy szem elől tévesztenénk. Tíz másodpercig néztük egymást, életem leghosszabb tíz másodperce volt; aztán balra hajolt, és elsétált. Rövid, de fontos találkozás volt, a farkas szimbolizálja a karakteremet. Az életben gyakran találtam magam egyedül. Egyedül a küldetésemmel, az elérendő céljaimmal – mondta Djokovics.

Djokovics kiosztotta a BBC-t is

Szóba került az interjúban a tavalyi ausztráliai kálvária is, amikor a Covid elleni oltás nélkül az országba utazó Djokovicsot hosszas jogi hercehurca végén kiutasították, így nem vehetett részt az Australian Openen.

– Az ausztrál bíró elfogadta a fellebbezésemet, de a bevándorlásügyi miniszter, akinek hatalma van arra, hogy kitoloncoljon bárkit, akit csak akar, indoklás nélkül, kitoloncolt engem. Én azonban nem szegtem meg a szabályokat. A szükséges és megfelelő dokumentumokkal léptem be Ausztráliába, amit az első tárgyalás bírája is elismert.

Minden szabályt betartottam, és nem veszélyeztettem senkit. Mégis, ha már ott voltam, politikai ügy lettem, valaki, aki veszélyeztette a világot.

A rendszer, amelynek a média is része, célpontot követelt, olyat, aki szemben állt a főáramlattal; és én azzá váltam. Rám ragasztották az oltástagadó címkét, ami teljesen hamis, és még most is hányingerem van tőle. A választás szabadságát védem. Alapvető emberi jog, hogy szabadon dönthessünk arról, hogy mit oltunk be magunkba és mit nem.

Ezt egyszer elmagyaráztam a BBC-nek az Ausztráliából való hazatérésemkor, de sok mondatomat kivágták, azokat, amelyek nem illettek a narratívájukba. Így aztán soha többé nem beszéltem erről

– foglalta össze a történéseket Djokovics.

A szerb játékos a római negyeddöntőben Holger Rune ellen játszik, aki néhány hónapja legyőzte őt a párizsi mesterverseny döntőjében.

(magyarnemzet.hu/sport)

Post Views: 1