Hogyan lett tízszeres motocross bajnok Szvoboda Bence?

Bence a balatonberényi kertjükben tanult motorozni. Bandázott a balatoni turistákkal, s közben versenyről versenyre járt édesapjával, aki ma is mellette áll. Kérdeztük a gyerekkoráról és arról is, hogy milyen út vezetett ahhoz, hogy tízszeres magyar bajnok legyen.

Szvoboda Bence játékban (fotó: Knap Zoltán, borsonline.hu)

– Most játszottál először a League of Legends-szel. Hogy tetszik?
– Nagyon távol áll tőlem ez a világ. Meglepő azonban, hogy nagyon élveztem. Szuper a csapat, és ügyesen rá is vezettek bennünket arra, hogy mi a játék lényege. Attól, hogy nagyon jó legyek benne, nagyon távol állok, de remélem, hogy hozzásegítettem a csapatomat a győzelemhez. Nagyon jó élmény volt számomra! Igyekszem is ösztönözni az embereket arra, hogy próbálják ki, mert az ilyen játékok is nyújthatnak izgalmas időtöltést.

– Ebben a játékban egy fantáziavilágba repülhetünk, ami nagyon messze áll a te világodtól, hiszen a motorozás a real life, a te jóval karakteresebb valóságod.
– A motorozáshoz természetesen az kellett, hogy folyton kinn legyek és gyakoroljak, így az én gyerekkoromnak nem volt része a videójátékozás. Volt egy rövid időszak, amikor játszottam ilyenekkel, de gyorsan véget is ért, mert a motorozás sokkal fontosabb volt számomra. A Megyék Csatája kapcsán a gamer világ egy egészen más oldalát ismertem meg, ami nagyon izgalmas volt.

– Balatonberényi vagy, díszpolgár is lettél a településen, mit jelent számodra, hogy ebben a játékban most Somogy megyét képviseled? Mitől izgalmas a Megyék Csatája kezdeményezés?
– Balatonberényben éltem 16 éves koromig, aztán Kaposvárra költöztem, de még mindig Somogy megyei vagyok. 2017-ben Kaposváron az év sportolója címet is nekem ítélték, ezért nagyon is a magaménak érzem a feladatot, hogy a Megyék Csatájában Somogy megyét képviseljem. A Balaton mellett nőttem fel, szóval ez az egész nagyon megtisztelő, és büszke is vagyok rá.

– A FIFA-val játszol?
– Igen, a haverokkal szoktunk FIFA-zni és azt nagyon jó időtöltésnek tartom egy lazább, baráti estére. FIFA bajnokságokat is szoktunk rendezni – ha a FIFA 21-el kellett volna itt játszottam, magabiztosabb lettem volna, de így is izgalmas volt.

– Nyolcévesen ültél először motorra. Szoktál a Balatonnál is motorozni? Vannak erre alkalmas terepek a tó körül?
– Sok jó terep van. A Balaton és a természeti környezet abszolút alkalmas erre. Nálam a Balaton össze is kapcsolódik az otthonnal és a motorozással. Crosspálya ugyan nincs túl sok, de például gyerekkoromban az én falumhoz közel is volt pálya. Bár én a kertben kezdtem a pályafutásomat.

(A teljes cikk a likebalaton.hu-n olvasható)