Hosnyánszky Norbert: A vízilabdázásnak köszönhetően jó ember lettem

Visszavonult Hosnyánszky Norbert, aki tagja volt a 2008-as pekingi olimpián bajnok magyar vízilabda-válogatottnak. Az ötkarikás játékokon legutóbb aranyérmes csapatból így már csak Varga Dénes aktív. Hosnyánszky elégedett a pályafutásával, amelyet pénteken este a Honvéd színeiben szerzett bajnoki bronzéremmel zárt le. Mint mondja, jó ember lett a sportnak köszönhetően. Hosnyánszky Norbert pályafutása utolsó meccsén a Vasas ellen ötméteres párbajban győzött, így bronzérmet szerzett a Honvéddal a férfi vízilabda ob I-ben.

Hosnyánszky Norbert (fotó: MTI, Illyés Tibor)

– Ha a szezon előtt kellett volna kívánnom egy záró mérkőzést, akkor pont ezt kívántam volna, hogy a harmadik helyért tudjunk játszani egy olyan meccset, amely végletekig kiélezve, ötméteres párbajban dől el, amit mi nyerünk. Azt gondolom, ennél többet nem kívánhattam – nyilatkozott az M4 Sportnak a 39 éves pólós, a 17 magyar vízilabdázó egyike, aki olimpiai, világ- és Európa-bajnok is lett karrierje során.

Hosnyánszky egyelőre nem fogta fel, hogy ezzel a végéhez ért a karrierje:

– Amikor lefújták a mérkőzést, akkor volt egy pillanat, amikor eszembe jutott, hogy ez volt az utolsó, de annyira örülök ennek a bronzéremnek és annyira büszke vagyok ezekre a fiatal, erős játékosokra, akik egy ilyen erős bajnokságban bronzérmet tudtak szerezni, hogy ez elfeledtette velem ezt a dolgot. Nem mondanám, hogy szomorú dolgot, mert elégedett vagyok a pályafutásommal.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a sikerük titka, Hosnyánszky azt mondta:

a Honvédban csak olyan játékosok játszanak, akik mentálisan erősek és megvan a kellő tehetségük, alázatuk ehhez a sportághoz.

– És ehhez még jön egy olyan vezetőedző, mint Szivós Márton, aki ezt kordában tartja, szigorú, de mindenki szereti őt. Ez a titok. Sok sikert kívánok nekik a jövőben – tette hozzá.

Hosnyánszky tagja volt a legutóbb a 2008-as pekingi olimpián aranyérmes férfi válogatottnak, amelyből a visszavonulása után ma már csak Varga Dénes aktív vízilabdázó, a Fradi klasszisa ráadásul nemrég a válogatott összetartásán is újra részt vett, és nyáron a fukuokai világbajnokságon vissza is térhet a csapatb

Hosnyánszky arról beszélt, hogy őt milyen jó irányba formálta a vízilabdában eltöltött harminc év.

– Minden, ami most vagyok, azt a vízilabdának köszönhetem. Hogy egy csapatsportágban az öltözői hangulat hogyan szocializált.

Tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy jó ember lett belőlem,

úgyhogy hajrá, sport! – mondta kissé elérzékenyülve.

Hosnyánszky Norbert kis megszakítással 2005 és 2021 között volt tagja a válogatottnak, négy olimpián, öt világbajnokságon és hét Európa-bajnokságon képviselte Magyarországot. 2008-ban, Pekingben szerzett ötkarikás, 2013-ban, Barcelonában vb-, 2020-ban, Budapesten pedig Eb-aranyérmet.

Ezen felül ötször nyert magyar bajnokságot, az elsőt 16 évesen a Ferencvárossal (2000), majd hármat a Vasassal (2007, 2009, 2010), egyet az Egerrel (2011). A Magyar Kupában egyszer diadalmaskodott (2009), a Honvéddal, amelyet 2020 óta erősített, idén a bajnoki bronz mellett az MK-ban is harmadik lett.

(magyarnemzet.hu/sport)

Post Views: 14