Már sokszor emlegettem, hogy az olasz tésztáknak elképzelhetetlenül sok elkészítési módja van. Jöjjön ismét egy példa, ami kicsit hasonlít a bolognai spagettire, még sem az.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti tészta
- 75 dkg darált hús
- olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma aprítva
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes zellergumó
- 1 doboz hámozott, kockázott paradicsom
- 1,5 dl fehérbor
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 5-6 levél bazsalikom apróra vágva
- só, bors
Először a ragut tesszük fel főni, mert annak kell több idő. Az olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kislyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és zellert. Pár percig lefedve pároljuk. Ekkor jön hozzá a paradicsom, fehérbor, fokhagyma és a fűszerek. Felforraljuk, majd lefedve lassú tűzön kb. 45 percig főzzük. Ha kevés a lé, paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot önthetünk alá. Amíg a ragú elkészül, sós vízben kifőzzük hozzá a tésztát.
Tipp! Bármilyen olasz tészta használható, a spagetti is több méretben kapható. Tálaláskor szórjuk meg parmezán sajttal.
Jó tudni! A durumtészta egészségesebb a fehér lisztből készült változatnál. Egy különleges őrlési eljárással nyerik ki a búza azon részét, amely vitaminokban, rostban gazdag. Fokozatosan emeli meg a vércukor szintet.
Tápérték (100 g)
Durumtészta |
Sertéscomb |
Paradicsom |
Sárgarépa |
Fehérbor |
|
Energia |
355 kcal |
245 kcal |
18 kcal |
41 kcal |
82 kcal |
Fehérje |
12,5 g |
17,4 g |
0,8 g |
0,9 g |
0 g |
Zsír |
1,4 g |
18,9 g |
0,2 g |
0,2 g |
0 g |
Szénhidrát |
73 g |
0 g |
3,8 g |
9,5 g |
2,6 g |