Húsos zöldséges spagetti – Egészségséf

Már sokszor emlegettem, hogy az olasz tésztáknak elképzelhetetlenül sok elkészítési módja van. Jöjjön ismét egy példa, ami kicsit hasonlít a bolognai spagettire, még sem az.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 75 dkg darált hús
  • olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma aprítva
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 doboz hámozott, kockázott paradicsom
  • 1,5 dl fehérbor
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 5-6 levél bazsalikom apróra vágva
  • só, bors

Húsos zöldséges spagetti - Egészségséf

Először a ragut tesszük fel főni, mert annak kell több idő. Az olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kislyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és zellert. Pár percig lefedve pároljuk. Ekkor jön hozzá a paradicsom, fehérbor, fokhagyma és a fűszerek. Felforraljuk, majd lefedve lassú tűzön kb. 45 percig főzzük. Ha kevés a lé, paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot önthetünk alá. Amíg a ragú elkészül, sós vízben kifőzzük hozzá a tésztát.

Tipp! Bármilyen olasz tészta használható, a spagetti is több méretben kapható. Tálaláskor szórjuk meg parmezán sajttal.

Jó tudni! A durumtészta egészségesebb a fehér lisztből készült változatnál. Egy különleges őrlési eljárással nyerik ki a búza azon részét, amely vitaminokban, rostban gazdag. Fokozatosan emeli meg a vércukor szintet.

Tápérték (100 g)

Durumtészta

Sertéscomb

Paradicsom

Sárgarépa

Fehérbor

Energia

355 kcal

245 kcal

18 kcal

41 kcal

82 kcal

Fehérje

12,5 g

17,4 g

0,8 g

0,9 g

0 g

Zsír

1,4 g

18,9 g

0,2 g

0,2 g

0 g

Szénhidrát

73 g

0 g

3,8 g

9,5 g

2,6 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS