Immunerősítés rózsával?

A csipkerózsa álbogyótermése kiválóan alkalmas az immunerősítésre, az érrendszer rugalmasságának megőrzésére. Igyunk egy kis rózsateát!

Csipkerózsa (Rosa canina) egyéb elnevezései: bicskafa, csipkebogyó, csipkebokor, ebcsipke, kutyarózsa, hecsedli, tüskefa,

A rózsafélék családjába tartozó Perzsiából származó, nálunk erdőségekben, cserjésekben tömegesen előforduló 2-3 mmagas  tüskés szárú cserje, vagy fa. Ágai ívesen hajlók, tüskések. Levelei 5-7 levélkéből összetetten szárnyasak. Virágaik 3-4 cm átmérőjűek, szirmuk fehér, vagy halványpiros, május- júniusban nyílnak.

Álbogyótermésük tojás, körte, vagy gömb alakú, 1,5-3 cm hosszú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd egészen meggypiros színű, jellemzően savanykás, aromás ízű. Belsejében több búzaszemnyi mag foglal helyet, amelyeket merev, szúrós hegyű szőrök vesznek körül. Augusztus végétől pirosodik, érik.

Rosa_canina_1

Hatóanyagok: C-vitamin, pektin, almasav, citromsav, vas, magnézium sók, illóolaj, zsírosolaj, cseranyag, flavonoid,

Alkalmazás belsőleg:

  • immunrendszer erősítésére,
  • érrendszer rugalmasságának megőrzésére,
  • vizelethajtásra,
  • vesekőoldásra, (főzetként)

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vízben áztatunk 7-8 órán keresztül.

Főzet készítése: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl vízben 15 percig főzzük.

Forrás: www.napidoktor.hu – RSS