Indul a robotfoci-bajnokság!

Robotfoci.jpgHónapokon belül elindul Magyarországon is a robotfoci-bajnokság. Hét csapat vár az első sípszóra, sőt egy nyíregyházi iskola által alapított "fociklub" a liverpooliak kifejezett kérésére az európai szuperligába készül.

A robotfoci japán találmány. 1997 volt a fordulópont, amikor a távol-keleti tudósok ráeszméltek, hogy ha ismertté akarják tenni a tudományos felfedezéseket, ha propagálni szeretnék, miféle magaslatokba juthat el az emberi elme, akkor bizony a legnépszerűbb sportággal kell felvenni a kapcsolatot. Ez megtörtént, s ma már ott tartunk, hogy 2050-ben csúcsviadalt szeretnének rendezni, amelyen a kor 11 legjobb húsvér focistája és az addigra kifejlesztett, az iramot velük minden tekintetben felvenni képes robofocisták futhatnak ki a zöld gyepre. Ez tehát a cél, de hol tartunk ma?

Simon Béláné, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervezetének vezetője, egyúttal a Nyíregyházi Főiskola tanára szerint 7 magyar csapat máris kész, hogy csatasorba állítsa robotjait. Jelenleg két kategória létezik: vannak a juniorok, a 6-18 éves fiatalok, akik általában Lego-ba építik leleményes mini-számítógépeiket, amelyek azután cseleznek, passzolnak és lőnek, s vannak a felnőttek, akik több terepen is fejleszthetik játékosaikat. Vannak például szimulációs bajnokságok, kisegítő (ezek a szerzetek lehetnek a jövő irodai dolgozói) robotoknak szervezett viadalok, no meg – figyelem! – a Menekülőrobotok Ligája. (Utóbbiakban azokat a gépezeteket tisztelhetjük, "akik" katasztrófák idején képesek akár a tűz fészkéből is kimenteni a bajba jutott embereket.)

Létezik még egy speciális torna: ez az AIBO kutyák, azaz a négylábúak focibajnoksága. Simon szerint a robotfociért világszerte egyre többen lelkesednek. És olyannyira komoly a dolog, hogy már működik a nemzetközi szövetség is, ráadásul nem messze az UEFA genfi főhadiszállásától, a svájci Bernben. A magyar szövetség mostanság szerveződik. Az osztrákoké már tavaly megalakult.

Az elméleti matematikával, s a mechatronika rejtelmeivel is foglalkozó Simon Béláné amondó: reális célkitűzés, hogy 2050-ben egymásnak eresztik majd a valódi és az igazinak tűnő labdarugókat. Addigra eljuthat ugyanis olyan magasságokba a technika, hogy tudjon annyit egy robotfocista, mint például Rooney, Kaká, vagy Ronaldinho. S hogy mi mindennek az értelme? A szakértő túl a propagandán, kifejti: "a bicikliben a fizika majdnem minden törvénye megtestesül a mesterséges intelligenciától a mozgástanon át az anyagtudományig. Hasonló a helyzet a robotfocival: a mechatronika minden titka felfejthető általa. És persze szórakozásnak sem utolsó. Úgy fest, a gombfoci és a playstation napjai meg vannak számlálva…

foci24.com/reggel.hu