IX. EUNICE KENNEDY SHRIVER EMLÉKNAP KAZINCBARCIKÁN

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség alapítójának nevét viselő Eunice Kennedy Shriver Emléknap magyarországi eseményét idén a Borsod-megyei városban rendezzük meg július 20-án, pénteken. A rendezés jogát február 26-án Szitka Péter polgármester és Lengyel Lajos, a MSOSZ elnöke együttműködési megállapodásban rögzítette.

„ A Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel való együttműködés és az együtt gondolkodás hosszú múltra tekint vissza Kazincbarcikán. Évről évre valamilyen formában igyekeznek megjelenni nálunk akár egy verseny megrendezésével, vagy valamilyen színes programunkban. 2016-ban a Kolorfesztivál díszvendégei voltak, ezzel szerettük volna még szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat, mely idén egy  rendkívül ragos rendezvényben bontakozik ki. A szövetség mindennapi áldozatos munkáját megismerni, az értelmi fogyatékosokat közelebb hozni az ép emberekkel csodálatos, de egyben nagyon nehéz feladat. A szövetség minden nap ezen dolgozik. Olyan űrt töltenek be az életünkben, olyan feladatokat látnak el, amit egy önkormányzat vagy egy cég nem tud. A Kennedy Emléknap üzenete nagyon fontos számunkra, bízom benne, hogy a városlakók is hasonlóképpen látják, és örömmel, nyitottsággal látogatnak majd ki a programra júliusban.” – mondta Szitka Péter.

A találkozón részt vett Szabó Béla társelnök, Dobi Zoltán elnökségi tag, Szőke Viktória kommunikációs igazgató is, akik bővebben beszéltek a Eunice Kennedy Shriver-napok korábbi sikereiről, valamint arról, hogy milyen kulturális, sport-és szórakoztató programokra számíthatnak azok, akik kilátogatnak a rendezvényre. A program szervezésében és lebonyolításában Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával a Barcika Art Kft. nyújt majd szakmai támogatást.

Lengyel Lajos MSOSZ elnök elmondta, hogy a Kennedy nap egyfajta emlékezés az alapítókra. Hozzátette: „A Kennedy fiú, Timothy Shriver, aki most a Nemzetközi Szervezetnek a vezetője, azt kérte, hogy a mama és a papa szellemének megfelelően ez a nap ne a gyászról szóljon, hanem a boldogságról, az örömről, arról, hogy az értelmi fogyatékosságban élőket hogyan tudjuk beintegrálni a társadalomba. Ennek nagyon nagy szerepe van Magyarországon még mindig, hiszen nagyon hosszú ideig nem ismerték a fogyatékossággal élő embereket, mivel zárt intézményekben voltak. Az 1980-1990-es években kinyíltak ezen intézmények kapui. Ma elmondható az, reményeim szerint részben köszönhető a speciális olimpiának, hogy a sporton keresztül egyre többen megismerik és értékelik azokat az eredményeket, amelyeket az értelmi fogyatékosságban élők elérnek.”

 

Forrás: kolorline.hu

 

Forrás: http://specialolympics.hu – RSS