Jakab János és Lovas Petra lett a magyar bajnok asztaliteniszben

Lovas_Petra.jpgAz októberi Top 12-bajnokságon még Kertai Rita és Braun Éva játszotta a döntőt, ehhez képest a 90. felnőtt országos bajnokság női egyesének már az első fordulójában mindketten búcsúzni kényszerültek.

A negyeddöntő első mérkőzésén, remek küzdelem volt várható, hiszen az asztal két oldalán a magyar válogatott két tagja, Póta Georgina és Lovas Petra állt.
Előbbi kezdett jobban, ám 2:1 után Lovas is feljavult, és végül 4:2-re nyerte a végig színvonalas, látványos összecsapást.
„Mit tehetünk, ilyen a sorsolás, pedig ezt a meccset nem a négy közé jutásért kellett volna játszani – vélekedett Póta.

"A negyedik szettben kilenc-hatom volt, de túlságosan be akartam ütni a következő labdát, és elrontottam.”
Klubtársai sem jártak nagyobb sikerrel: a két ifi Eb-ezüstérmes, Li Bin és Pergel Szandra is búcsúzott a nyolc között, azaz nem maradt Statisztika-játékos a legjobb négy között ami régen fordult elő.
Lovas Petra ellenben végig megállíthatatlan volt, hiába, legnagyobb ellenfelét már legyőzte. Szvitán Krisztinát egy tükörsima meccsen verte az elődöntőben, majd Iszajeva Anna ellen is csak az első szettet bukta el.

„Természetesen nagyon örülök a győzelemnek, már csak azért is, mert úgy érzem, én kerültem a legnehezebb ágra"  – értékelt Lovas.
" Igaz, hogy a Póta elleni volt a legélesebb meccsem, de utána sem mehettem biztosra.”
A férfiaknál nem hozott a nők versenyéhez hasonló izgalmakat a délelőtt: a legnagyobb meglepetést Gerold Gábor okozta, aki a nyolc között 3:2-ről fordítva verte meg a legmagasabban rangsorolt magyar pingpongost, Pázsy Ferencet.
Itt az elődöntők is simán alakultak, hiszen a Lombard-BVSC két válogatottja, Zwickl Dániel és Jakab János is magabiztosan győzött, így 1980 óta először ismét vasutas házidöntőt rendeztek az ob-n.

Ott aztán Jakab játszott bátrabban, felszabadultabban, és megérdemelten nyerte meg pályafutása első országos bajnokságát.
„Most jobb volt, mint én, pedig általában megverem. Egyáltalán nem vagyok csalódott, örülök, hogy jól ment a játék – mondta Zwickl, míg klubtársával érthető módon madarat lehetett volna fogatni.
„Megpróbáltam agresszíven játszani, minden labdát igyekeztem megtámadni, és ez bejött. Felszabadultan játszottam, bár természetesen azért feszült, izgalmas csata volt” – vélekedett a boldog győztes.

A férfi párosok versenyében Gerold Gábor és Simon Ferenc diadalmaskodott, Simon 23 esztendő után szerezte meg második magyar bajnoki címét. A statisztikás lányok, Póta és Pergel pedig a gyengébben sikerült egyes után kiköszörülték a csorbát az egyesben és itt is ezüstérmes Iszajeva Anna és Braun Éva ellen.
A március végi belgrádi Európa-bajnokság előtt hátra van még egy kéthetes tatai edzőtáborozás. Az utazókról hivatalosan még nem született döntés: várhatóan kedden hirdetnek csapatot a kapitányok akik azért már tudják, amit tudniuk kell.

Eredmények:
90. Holcim kupa, asztalitebisz Országos bajnokság, Miskolc

Férfiak,
Egyes:
Negyeddöntő: Zwickl (Lomard-BVSC)–Vitsek (ASKÖ Altstadt Linz) 4:0 (6, 6, 9 9), Gerold (Ligist Don Bosco)–Pázsy (Plüderhausen) 4:3 (–7, 11, 7, –9, –4, 4, 4), Jakab (Lombard-BVSC)–Muskó (ASKÖ Altstadt Linz) 4:1 (–8, 8, 4, 11, 8), Lindner (Celldömölki VSE)–Zombori (PTE-PEAC) 4:2 (–7, –9, 5, 3, 8, 4)
Elődöntő: Zwickl–Gerold 4:1 (5, 9, 7, –8, 6), Jakab–Lindner 4:1 (6, –7, 2, 10, 5)
Döntő: Jakab–Zwickl 4:0 (8, 8, 10, 8)
Bajnok: Jakab János (Lombard-BVSC), 2. Zwickl (Lombard-BVSC), 3. Gerold (Ligist Don Bosco), Lindner (Celldömölki VSE)
Páros:
Döntő:Gerold, Simon (Ligist Don Bosco, Unternberg)–Muskó, Vitsek (ASKÖ Altstadt Linz) 3:1 (8, 9, –5, 7)
Bajnok: Gerold Gábor, Simon Ferenc (Ligist Don Bosco, Unternberg), 2. Muskó, Vitsek (ASKÖ Altstadt Linz), 3. Magyar, Demeter (Kecskeméti Spartacus, Union Wels), Varga Z., Zombori (Celldömölki VSE, PTE-PEAC)

Nők:
Egyes:
Negyeddöntő: Szvitán (Szekszárd AC)–Li Bin (Statisztika PSC) 4:3 (–6, –7, –3, 6, 9, 8, 4), Molnár Z. (Szekszárd AC)–Pergel (Statisztika PSC) 4:1 (9, 9, 10, –8, 8), Lovas (Postás-MATÁV SE)–Póta (Statisztika PSC) 4:2 (–5, 7, –7, 9, 5, 9), Iszajeva (BSE)–Kókai (Kecskeméti Spartacus) 4:3 (–8, –6, –6, 7, 5, 6, 7)
Elődöntő: Lovas–Szvitán 4:0 (9, 13, 8, 5), Iszajeva–Molnár Z.4:2 (5, 10, –6, –9, 8, 6
Döntő: Lovas–Iszajeva 4:1 (–8, 9, 7, 9, 4)
Bajnok: Lovas Petra (Postás-MATÁV SE), 2. Iszajeva (BSE), 3. Szvitán (Szekszárd AC), Molnár Z. (Szekszárd AC)
Páros:
Döntő: Póta, Pergel (Statisztika PSC)–Braun, Iszajeva (BSE) 3:1 (3, –9, 9, 5)
Bajnok: Póta Georgina, Pergel Szandra (Statisztika PSC), 2. Braun, Iszajeva (BSE), 3. Kókai, Molnár (Kecskeméti Spartacus, Szekszárd AC), Lovas, Varga T. (Postás-MATÁV SE) (www.mob.hu)

XLsport