Jégkorong, Erste Liga: oltás helyett szítják a tüzet

Mint ismert, a hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) döntője igencsak feszülten alakul, ezért az első két meccs után a honi jégkorongszövetség elnöke, Such György is megszólalt az egyre duzzadó botrány miatt, s úgy érzi, nem mehet el szó nélkül amellett, ami zajlik.

Such György, az MJSZ elnöke (fotó:nemzetisport / Szabó Miklós)

Az Erste Liga döntőjének első meccsén a csíkszeredai Salló Alpár súlyos sérülést szenvedett miután ütközött Nagy Gergővel – a ferencvárosi csapatkapitányt a mérkőzésen a játékvezetők nem büntették, ám a mérkőzés után három mérkőzésre szóló eltiltással büntette a Magyar Jégkorongszövetség fegyelmi bizottsága.

Az eltiltás miatt a Ferencváros közleményben tiltakozott, azt sugallva, hogy Nagy eltiltása közösségi nyomásra történt. Such György az mjsz.hu-n megjelent interjúban igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba a kialakult helyezettel kapcsolatban.

„Elnökségem alatt folyamatosan és rendszeresen kellett a színfalak mögött konfliktusokat, vitákat kezelnem. Ez a szövetségi munka velejárója, de mintha minden évben ugyanazok a vélt vagy valós sérelmek borzolnák a kedélyeket. Úgy gondolom, most jött el az a pont, hogy nyilvánosan is meg kell szólalnom. Az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik. A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat” – fogalmazott az elnök, aki kitért a játékvezetés helyzetére, megítélésére is.

„Egyszer és mindenkorra szeretném leszögezni: a játékvezetés jelenleg a nemzetközileg legmagasabban jegyzett része az Erste Ligának. Érdemes megnézni, hogy a bírók hány százaléka fúj például az osztrák ligában vagy nemzetközi versenyeken. A bírók főnöke, Gebei Péter a világ azon néhány szakemberének egyike, akit az IIHF  folyamatosan játékvezető-ellenőrnek kér fel a legkülönbözőbb külföldi mérkőzéseken. Örülnék, ha a magyar játékosok, edzők és klubvezetők olyan nemzetközi tiszteletnek örvendenének, vagy úgy fejlődnének, mint a bíróink” – szögezte le Such és elárulta azt is, attól, miért maradt a pályán büntetlen Nagy ütközése.

„Azt valószínűleg  kevesen tudják, hogy nagybüntetést csak akkor fújhat be egy bíró, ha 100 százalékban biztos benne, hogy szabálytalanság történt. Ez nem jelenti azt, hogy ha nem fúj, akkor szabályosnak minősítette a történteket. Pontosan tudják a bírók, hogy profi háttértámogatás van mögöttük a nem pontosan látott és megítélt esetek utólagos kivizsgálására” – mondta az MJSZ elnöke.

Az interjú további részében Such György részletesen beszél a fegyelmi bizottság elmúlt öt évben elvégzett munkájáról, és arról is, hogy mit hozhat a jövő a fegyelmi ügyek kezelésében – Such György azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy külföldi – osztrák, svájci – szakembereknek szerveznék ki a fegyelmi bizottsági munkát.

A teljes interjú ide kattintva olvasható a szövetség honlapján.

Az Erste Liga döntője kedden délután folytatódik a harmadik mérkőzéssel a Tüskecsarnokban. A párharc állás két mérkőzés után 1–1.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, DÖNTŐ
3. MÉRKŐZÉS
ÁPRILIS 5. KEDD
17.15:
FTC-Telekom–SC Csíkszereda (romániai)

(nemzetisport.hu)