Jet-Sol Liga: nem hibáztak az esélyesek a szezonrajton

A Jet-Sol Liga, a női labdarúgó NB I 2016-2017-es szezonjának sorsolása úgy hozta, hogy az előző bajnokság legjobb négy csapata – amelyet a szakértők többsége most is a felsőházba tippel – a papírforma alapján gyengébb ellenféllel szemben kezdhette az idényt. A Ferencváros, az MTK Hungária, a Viktória FC és az ETO FC egyaránt nyerni tudott, de érdemes figyelni arra is, a bajnokcsapat kivételével, az első félidő után még nem álltak győzelemre a „nagyágyúk”.

A győri ETO FC alaposan megerősödött kerettel kezdte a bajnokságot. Horváth Tamás az újonc Budapest Honvéd elleni találkozón – az ETO stadion centerpályáján (!) – hat olyan játékost küldött pályára, aki az előző idényben még nem a zöld-fehérek futballistája volt. Talán utóbbi is az oka, hogy a mérkőzés első félidejében még nem működött olajozottan a győri gépezet, a középpályások és a támadók rossz megoldásokat választottak, keveset passzoltak, inkább az egyéni megoldásokban bíztak és ez nem vezetett eredményre a szervezetten játszó Honvéd ellen.

A második játékrészben azután az ETO okosabban futballozott, és a győrieknek „segített” az is, hogy a Honvéd is kicsit bátrabbá vált, kevésbé zártan játszott. A jég a 63. percben tört meg, Dénes Dorka a jobbszélről indulva cselezte középre magát, majd 18 méterről – már az összekötő helyéről – látványos lövéssel szerezte meg a 2016-2017-es bajnokság első találatát.

A gól jót tett a hazai csapatnak, felszabadultabban kezdett játszani, és hamarosan növelni is tudta előnyét: Németh Loretta lövése még kipattant a kapufáról, de az érkező Süle Dóra beállította a 2-0-s végeredményt.

Szombathelyen már az első félidőben is fölényben játszott, több helyzetet alakított ki a hazai csapat – ennek ellenére, 45 perc játék után az újonc Újpest vezetett 1-0-ra. A „magyarázat” a futball egyik több mint százéves axiómája: a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, és Mátyás Noémi az első félidő hosszabbításában egy elpasszolt labdára lecsapva előnyhöz juttatta a lila-fehéreket.

A fordulás után összekapta magát a Viktória, és – bár a szép számú hazai szurkoló tábornak még negyedórát kellett várnia a gólra – értékesítette helyzeteit. A 60. percben Heike Manhart a félpályáról indulva kígyózott át a védőkön és három ellenfelét kicselezve rúgott gólt, majd szép háromszögelés után Szakonyi Emese szerzett gólt, ezzel már győzelemre állt a Viktória FC. A hajrában a Südburgenlandból hazatért Tóth Alexandra állította be a 3-1-es végeredményt.

Gól nélküli első félidőt hozott a bajnoki ezüstérmes MTK Hungária FC kókai vendégjátéka. Az új MTK, amelynek kezdőcsapatában végül többségében azok kaptak helyett, akik korábban is fontos láncszemnek számítottak, az első negyvenöt percben is némi fölényben játszott, de gólokat csak a szünet, pontosabban Krascsenics Petra beállása (58. p.) után sikerült lőnie.

Az éppen Kókáról igazolt támadó a 63. percben, egy pontos mélységi indításra rajtolva előzte meg a talán kicsit késve kiinduló Erős Evelint, majd négy perccel később a tizenhatos előteréből lőtte a hosszú sarokba a szöglet nyomán visszapasszolt labdát. A Ferencváros Csepelen, az Astra ellen kezdte a szezont, de talán nem járunk messze az igazságtól, hogy Dörnyei Balázs csapata a nyitófordulót, illetve a következő hétvégéről szerdára előrehozott, Kóka-FNLA elleni meccset is „Bajnokok Ligája szemüvegen keresztül” nézte. A bajnokcsapat az elmúlt egy hétben, öt nap alatt három meccset játszva modellezte a BL-selejtező minitornát, ennek harmadik állomása volt az Astra elleni bajnoki.

Alkalmasint ez is magyarázza a tompább, fáradtabb, helyenként lassan futballozó és gondolkodó Ferencvárost, amely azért, különösen, ami az eredményt illeti, fölényes, magabiztos győzelemmel rajtolt az új bajnokságban. A 36. percben a 360 fokos fordulattal induló Csankovics passzát légstoppal levevő, majd szép gólt lövő Nagy Ágnes találatával szerzett előnyt a Ferencváros, ám a második félidő első húsz percében a hazaiaknak – Foglnak, Godvárnak, majd Görögnek – voltak „ordító” lehetőségei. A hajrában, különösen azután, hogy Ebere Orji visszatért eredeti posztjára, viszont ismét a Ferencváros alakított ki több gólhelyzetet – ekkor már eredményesen. Előbb a végig agilisan játszó Vidovenyecz Anna passzolta a hálóba a nigériai csatár átadását, majd Horváth Zsófia rúgott a jobbszélről indulva gólt – 3-0-ra nyerte meg a meccset a Ferencváros, amely a nyitóforduló legnagyobb különbségű győzelmét aratva a tabella élére is ugrott.

Jet-Sol Liga, 1. forduló:

ETO FC Győr – Budapest Honvéd 2-0 (0-0)
Viktória FC – Újpesti TE 3-1 (0-1)
Kóka-FNLA – MTK Hungária FC 0-2 (0-0)
Astra HFC – Ferencváros 0-3 (0-1)

Az Astra HFC – Ferencváros mérkőzés képei:

Forrás: www.mlsz.hu – RSS