Jet-Sol Liga: szombathelyi győzelmével lépéselőnyben az MTK

A Jet-Sol Liga, a női labdarúgó NB I 9. fordulójának rangadóját Szombathelyen játszotta a tavalyi bajnokság ezüst és bronzérmese, a jelenleg is a tabella második, illetve harmadik helyén álló MTK Hungária, és a Viktória FC.

A hazaiak kezdtek jobban, Csordás Csaba csapata némi mezőnyfölényt is kiharcolt, ennek ellenére – az első félóra végéhez érve – az MTK szerzett vezetést. Szöglet nyomán, Vörös Viktória lábáról pattant a labda saját kapujába. A tulajdonképpen „előzmény nélkül” született gól kicsit megfogta az addig jól játszó Viktóriát, és ezt az MTK remek góllal használta ki: a 34. percben Csányi iramodott meg a szombathelyi védelem bal oldalának késlekedését kihasználva a szélen, pontosan, laposan centerezett, és a középen érkező Méry Rita, a tizenhatos vonaláról, látványos gólt bombázott a léc alá.

A Viktória igyekezett rendezni sorait, és még a szünet előtt sikerült is szépítenie. Turányi Lilla buktatta a tizenhatoson belül – egyébként feleslegesen – Heike Manhartot, ráadásul az osztrák csatár nagyon el is akart esni: a jogos büntetőt Manhart lőtte Szőcs Réka kapujának jobb oldalába.

A fordulás előtt szerzett Viktória-gól esélyt adott a hazaiaknak arra, hogy visszajöjjenek a meccsbe. De a második félidőben az MTK futballozott jobban, a vendégcsapat – különösen a középpályán – szebben, szervezettebben játszott ellenfelénél, és nem elhanyagolható az sem, hogy a kapura is veszélyesebb volt. Előbb Gelb Mónika, majd Nagy Lilla lövése landolt a kapufán, és, ha újabb gól nem is esett, az MTK megérdemelten nyerte meg a rangadót.

De, a futball nem lenne futball, ha a végére nem maradt volna egy csattanó: a 93. percben Szakonyi Emese egyenlíthetett volna, de ziccerben, nem találta el a labdát…

A Ferencváros különösebb megerőltetés nélkül győzte le a Kóka-FNLA-t. Fenyvesi Evelin nagyon hamar, már a 7. percben gólt szerzett, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés: a kókai csapatban nem volt benne a bravúr. Igaz, a Ferencváros sem szaggatta szét az istrángot, a mindig szép számú kókai publikumnak több mint egy félidőnyit kellett várnia az újabb gólokra. Végül Fenyvesi és Telek-Sümegi Éva duplázott, a lefújás előtt pedig Ebere Orji is megrúgta szokásos gólját – könnyed játékkal is magabiztosan nyert a következő héten az MTK-t fogadó címvédő. Győrben a helyi ETO, és az UTE sok tekintetben lemásolta augusztusi, újpesti mérkőzését. A győriek, Öreg Cintia tizenhat méteres lövésével bő egy percnyi játék után vezetést szereztek, majd a félidő közepén meg is duplázták előnyüket. Dénes Dorka tört be a tizenhatosra, buktatták, és a büntetőt Öreg Cintia lőtte Gálik Ágnes hálójába.

A forgatókönyv abban is hasonló volt a korábbi találkozóhoz, hogy az ETO futószalagon dolgozta ki – és hagyta ki ziccereit. Az egyetlen „újdonság”, hogy az UTE ezen a meccsen nem szerzett gólt. Pedig, a lila-fehéreknek megvolt a lehetősége a szépítésre, a 45. percben Németh Felícia egyedül iramodhatott meg a hazaiak kapuja felé, de a keresztléc fölé emelte a labdát. Kétségtelen, hogy a korai, reggel tízórás kezdés, a mély talaj és a keskeny pálya nehezítette a játékosok dolgát, de a játék színvonala ezt figyelembe véve is elmaradt a várttól, pontosabban az elvárttól.

Az Astra is nagyon gyorsan eldöntötte a maga mérkőzését. Fogl Katalin már a 7. percben előnyhöz juttatta a hazai csapatot, amit aztán Halászi Kinga még az első negyedóra vége előtt megtoldott még eggyel. A kétgólos előny birtokában azonban az Astra behúzta a féket, a csepeliek nem tudták megismételni azt a fél tucat gólos parádét, amivel a Bozsik Stadionban keserítették a Honvédot. Sőt, Kovács Nikolett találatával a 37. percben szépített a Honvéd, többre azonban egyik csapat erejéből sem futotta. Felejthető mérkőzésen, minimális különbséggel győzött az előzetesen is esélyesebbnek ítélt Astra.

Jet-Sol Liga, 9. forduló:

Viktória FC – MTK Hungária 1-2 (1-2)
Kóka-FNLA – Ferencváros 0-5 (0-1)
ETO FC Győr – UTE 2-0 (2-0)
Astra HFC – Budapest Honvéd 2-1 (2-1)

Forrás: www.mlsz.hu – RSS