Júliusban magyar versenyző a világ tetején

Kontrecz Márk megnyerte a szabadkai Golden Gloves ifjúsági tornát, ráadásul megválasztották a legtechnikásabb ökölvívónak. A nemzetközi szövetség emiatt július három legjobb bokszolója közé jelölte, a sportág szerelmesei pedig megválasztották a legeslegjobbnak.

Nagy-Pál Tamás Bombahír jelent meg a nemzetközi szövetség facebook-oldalán: a mindössze 17 éves magyar versenyző, Kontrecz Márk is bekerült július hónap három legjobb amatőr bokszolója közé – a világon. A Madárfészek Ökölvívó Akadémia neveltje maga is meglepődött, ugyanis a közösségi oldal értesítette, hogy jelölték a címre.

Kontrecz Márk2

Kontrecz Márk

„Akkor még észre sem vettem, hogy a végső győztest a közönség szavazza meg – mondta nekünk Kontrecz. – Az edzőm buzdított mindenkit a voksolásra a saját oldalán. Akkor jöttem rá, hogy érdemes lenne szólni a haveroknak is…”

Akik „jól dolgoztak”, és persze nemcsak ők.

A világ minden tájáról szavaztak. És a legtöbben a magyar fiúra!

Amennyire meglepődött, annyira nem volt váratlan a jelölése, hiszen nemrég Szabadkán nagy nemzetközi ifjúsági versenyt nyert 64 kg-ban úgy, hogy a torna legtechnikásabb ökölvívójának járó díjat is kiérdemelte.

A tavalyelőtt szerzett junior Európa-bajnoki bronzérme után ezt tartja pályafutása legnagyobb eredményének, amely a barcelonai olimpiai bronzérmesének, Mizsei Györgynek az indíttatására kezdődött el annak idején, aki Kontrecz nagybátyja.

„Ő vitt el először edzésre. Rögtön magába szívott az edzőterem, mert gyorsan fejlődtem, és azt mondták, jó bokszoló lehet belőlem. De akkor még nem fordult meg a fejemben, hogy ennyire messzire juthatok.”

Volt, hogy távol is került ettől, mert nem tudott száz százalékosan az ökölvívásra koncentrálni. „Nem tagadom: Kiskunfélegyházán rendszeresen elcsavarták a fejem a lányok. De amióta már a Madárfészekre járok, megtanultam, hogy első a boksz, aztán a csajozás.”

Napi kétszer két óra edzés, közte három óra tanulás – így néznek ki általában a mindennapjai. „Itt csak válogatott bokszolók vannak, vagyis erősebbek az edzőpartnerek. Jobbak a körülmények. És Erdei Zsolt az edzőm. Ehhez sok mindent nem kell hozzáfűzni: rengeteget tanulok tőle. Nagyon jó fej, de az edzéseken vasszigor van.”

Úgy érzi, mindenben jobb lett az akadémián: gyorsabb és technikásabb is azóta, hogy ott készül. És persze az önbizalma is megnőtt.

„Idén szeretném, már elsőéves ifiként, megnyerni az Eb-t, és minden nemzetközi tornát, amelyen elindultok. De már 2020-ra is van tervem. Olimpiai bajnok akarok lenni Tokióban!”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS