Juniorok, kadetek és picik

A serdülők és a törpici leányok között avattak bajnokokat a párbajtőrözők olimpici Grand Prix-versenyén. A junior kardozók és a kadet tőrözők csapatban mérték össze tudásukat.

Pusztai Viola Miből lesz a cserebogár? Mennyiszer feltettük már ezt a kérdést, de kaptunk rá valaha választ? Talán azért nem, mert a „miből” túlságosan tág fogalom. No, de  véletlenek nincsenek, mondom ezt azzal alátámasztva, hogy akik a korábbi években remekeltek a párbajtőr olimpiciversenyein, azok most meghatározó egyéniségei a kadet- és a juniorválogatottnak.

Ahogy mestere, Halla Péter fogalmazott, ezen a viadalon nőtt fel a junior-világranglista vezetője, Bányai Zsombor, aki már a felnőttek között is megvillantotta tudását. A 2003-as győztes Nagy Dávid pedig az idei szezonban már két kadet európai körversenyt is nyert.

P1000830

A serdülő fiúk érmesei és helyezettjei

Nem meglepően öccse, Marcell is a nyomdokaiba akar lépni, s amilyen magabiztosan menetelt a Vasas Fáy utcai csarnokában tartott háromnapos viadal serdülőversenyében a döntőig, úgy vált az aranyérem elsőszámú várományosává.

A döntőben azonban emberére akadt Enrico Piatti személyében. Az olasz a négy közé jutásért csupán egyetlen tussal, 11-10-re győzte le a román David Statiét, az elődöntőben azonban magabiztos, 9-3-as győzelmet aratott a békéscsabai Keszthelyi Zsombor ellen. Nagy a négy között azt a Kolczonay Balázst búcsúztatta, aki egy körrel korábban hatalmas hajrában, 15-14-re győzte le Reicher Mátét.

A döntőben Enrico kezdett jobban, és ez tulajdonképpen meg is pecsételte a Vasas vívójának sorsát: hiába küzdött, ellenfele pontosabban talált, s végül 15-7-re nyert. Miután az újoncok között is ő diadalmasodott, a második aranyérmét szerezte.

A győztes, aki a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző unokája lévén tökéletesen beszél magyarul, a következőket mondta az eredményhirdetés után:
− A csoportkört ugyanolyan rosszul kezdtem, mint az újoncok versenyében, de a főtáblán már jobban koncentráltam, ezért sikerült nyernem. Marci ellen nagyon nehéz vívni, többször találkoztunk már a páston, és majdnem mindig kikaptam tőle. Örülök a győzelemnek, az aranyérem mellé okostelefont is nyertem, amelyet ajándéknak szánok anyukámnak a születésnapjára.

Marcell még keresgélte a vereség okait, amikor megkerestük:
− Bármit próbáltam, semmi sem sikerült… Az aranyérem volt a cél, de elégedett vagyok az ezüsttel, miután betegség miatt két hónapot ki kellett hagynom.

A serdülő lányok érmesei és helyezettjei

A serdülő lányok érmesei és helyezettjei

A serdülő lányok versenyében a kadet Európa-bajnokságra utazó, a csoportkört a legjobb mutatóval záró Muhari Eszter már a 32 között búcsúzott. A junior országos bajnok Kolczonay Borbála pedig a négy közé jutásért kapott ki Dékány Kingától, aki a dobogó legfelső fokáig meg sem állt. Az Alföldi Vívó Akadémia versenyzője a döntőben az MTK-s Peremiczki Zsófiával találkozott, s 15-8-ra nyert ellene. A bronzérmet Szarvas Rita és Büki Lili vehette át.

Kinga az eredményhirdetés, és a fotózkodás után, széles mosollyal az arcán nyilatkozott:
− Megszereztem, amiért jöttem, azért az érzésért, amit a győzelem jelent. Nehezen indult a napom, de ahogy mentem előre, annál jobban belemelegedtem. A legnehezebb asszómat a négy közé jutásért Kolczonay Borbálával vívtam, hosszabbításban egy tussal, 13-12-re nyertem.

A serdülők versenye mellett a törpici leányok is harcba szálltak az elsőségért. Az aranyérmet a Balaton párbajtőrözője, Pátri Maja szerezte meg, az ezüstérmes Lebor Hannah, a bronzérmes Simon Zsófia lett.

A junior kardozók országos bajnokságán a csapatversenyt rendezték vasárnap. A fiúk mezőnyében az UTE − György Lehel, Kossuth Bálint, Kozmanovics Gábor, Mészáros Balázs −, a lányoknál a BVSC − Bérczy Dorottya, Kelecsényi Léna, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza − bizonyult a legjobbnak.

A kadet leány tőrözők csapatversenyében az MTK − Hanzl Lilla, Pénzes Eszter, Pölcz Anna, Tomka Ivett – diadalmaskodott. A fiúk között a Törekvés SE − Beke Vince, Bényei Erik, Korom Erik, Major Mátyás – szerezte meg az elsőséget, a legjobb szülinapi ajándékkal lepték meg ezzel mesterüket, Szirmai Benedeket.

A részletes eredmények ITT és ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS