Június 19-én búcsúztatják Szondy Istvánt


Június 19-én délelőtt 11 órakor, a ceglédi Széchenyi úti Kálvária temetőben helyezik örök nyugalomra Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázót, egyetemi tanárt. Az engesztelő szentmisére június 24-én 18 órakor a Kossuth téri Szent Kereszt templomban kerül sor. 

Szondy István május 31-én, életének 92. évében hunyt el.

Szondy István 1925, december 29-én született Berettyóújfaluban. Sportpályafutását úszóként kezdte, majd Benedek Ferenc hatására a 40-es évek elején váltott öttusára. Az öttusa mellett vívásban és lovaglásban is állt bajnoki dobogón, azon kevesek közé tartozik, akik két sportágban is indultak ötkarikás eseményen.

Három olimpián vett részt, ’48-ban, Londonban az öttusázók egyéni versenyében 18. lett, ’52-ben, Helsinkiben az első öttusacsapataranyat nyerte Benedek Gáborral és Kovácsi Aladárral, a finn fővárosban egyéniben harmadik lett. Az ’56-os melbourne-i olimpián lovas számban állt rajthoz: a Stockholmban rendezett díjugratásban nem került a legjobbak közé. Vb-szerepléseinek mérlege két arany- (1954, Budapest és ’55 Magglingen, csapat), egy ezüst- (’53 Santo Domingo, egyéni) és egy bronzérem (’54 Budapest, egyéni). 

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Öttusa Szövetség is a saját halottjának tekint.

(MOB, fotó: MTI/Komlós Tibor)

Forrás: www.mob.hu – RSS