Kajak-kenu: Kovács Katalin Pekingbe lapátolhat

kovacs_katalin.jpg

A június 5. és 7. között megrendezésre kerülõ szegedi MOL Világkupán bizonyos számokban akár az olimpiai részvételt is ki lehet harcolni, hiszen ez a viadal az elsõ válogató az ötkarikás játékokra.

A tavalyi világbajnokságon kvótát szerzett versenyzõk „A” egységként szerepelnek, míg a „B” hajó a májusi válogató gyõztese. A nem olimpiai számokban a májusi megmérettetés elsõ két helyezettje száll vízre. Sorozatunkban ezúttal a nõi egyesekrõl írunk, ahol Kovács Katalin számára már a pekingi rajt a tét.

Valamennyi számban nemzetenként két versenyzõ indulhat: 200, 500 és 1000 méteren.

A figyelem középpontjában természetesen a fél kilométer áll, a tavaly világbajnokságot, idén Európa-bajnokságot nyerõ olimpiai aranyérmes, Kovács Katalin ugyanis már most kivívhatja a pekingi szereplés jogát. Ehhez azonban az elsõ két hely valamelyikén – a másik magyar indulót megelõzve – kell végeznie a szegedi regattán. Komoly összecsapásra számíthat a nagyérdemû, hiszen edzõjét a hetekben elhagyó klasszis magyar riválisa a szám 2006-os világbajnoka, eddigi csapattársa, Benedek Dalma lesz. Az Eb- és VK-válogatón Benedek a második helyen végzett, maga! mö gé utasítva Janics Natasát, a legutóbbi ötkarikás játékok egyes és páros bajnokát.

K-1 1000 méteren, az olimpiai számok elõtérbe helyezése miatt nem ül hajóba Benedek Dalma, noha a májusi válogató után a milánói Európa-bajnokságon sem talált legyõzõre. Így az egyetlen magyar résztvevõ a májusi verseny második helyezettje, Bara Alexandra.

A legrövidebb távon a válogatón elsõ, majd az Eb-n ötödik Vad Ninetta az „A” egység, a második Patyi Melinda helyett pedig Bara Alexandra áll rajthoz.

www.kajakkenusport.hu