Kajak-kenu: Szlalom Európa-bajnokság

Ezen a hétvégén kerül sor a Szlalom Európa-bajnokságra, amelyen hét versenyzõ képviseli hazánkat. A Krakkóban megrendezésre kerülõ regattán igazán erõs mezõny áll rajthoz, hiszen itt még lehet olimpiai helyeket szerezni Pekingbe.

A pálya ismerõs a magyar szlalomosoknak, ugyanis április közepén ugyancsak Lengyelországban rendezték meg, egy nemzetközi verseny keretein belül, a válogatót. Három versenyszámban, tehát nõi és férfi kajak egyesben, valamint kenu egyesben lesz magyar induló. Az elõfutamokra csütörtökön, a középfutamokra pénteken kerül sor, a döntõket pedig a hét utolsó két napján tartják.

Férfi kajak egyesben Göncz Gáspár és Jávor Zoltán rajtol el, míg a nõknél Niccsinai Tímea és Egedy Nóra. A kenu egyesben két magyar versenyzõnek is szoríthatunk, Szalay Balázsnak és Knáb Attilának (síkvízi kenuban kétszeres olimpiai bronzérmes Zala György magán jellegû problémák miatt nem tud rajthoz állni).

Nagy bravúr lenne továbbjutni az elõfutamokból, hiszen az olimpiai kvalifikáció miatt kemény ellenfelekkel kell megküzdeniük hazánk lányainak, illetve fiainak. Ráadásul a magyar szlalomosoknak nincs lehetõségük Magyarország határain belül edzeni, hisz nincs olyan paraméterekkel rendelkezõ pálya, amit ez a technikás sportág igényel. Habár az idei évben több gyakorlópálya építése is tervbe van véve, azok azonban versenyzésre még nem alkalmasak. Egy versenypálya követelménye, hogy annak 350 méter hosszúnak kell lenni 6 méteres eséssel, a vízhozamának pedig 12-15 köbméternek másodpercenként. A legtöbb versenypálya mesterségesen kialakított (mint Krakkóban, valamint mint volt az 2004-ben, Athénban, illetve idén lesz Pekingben), hiszen kevés természetes folyó rendelkezik a fentebb említett kondíciókkal.

Reméljük, a hétvégén is érdekeltek lesznek szlalomosaink az oszlopok kerülgetésében!

www.kajakkenusport.hu