Kammererék négyese is teljes

kajak.jpg

Péntektõl vasárnapig immár valóban az olimpia a tét. A Saint Gobain-kupáért kiírt válogatón ugyan most még a MOL Világkupára és az Eb-re való kijutásért szállnak vízre a legjobbjaink, ám ha valaki nem szerez most jogot a Vk-részvételre, nagy eséllyel az ötkarikás játékoknak is búcsút inthet. Sorozatunkban az olimpia leggyorsabb hajója, a férfi kajak négyesek várhatóan háromesélyes vetélkedésérõl írunk.

Az 1000 métert három percen belül teszi meg, az idõeredmény természetesen a szélviszonyoktól és a hajókban ülõktõl is nagyban függ. Magyarország az elõzõ két ötkarikás játékokon sem talált legyõzõre, Sydneyben és Athénban is a Kammerer Zoltán, Horváth Gábor, Storcz Botond, Vereckei Ákos összetételû egység teljesítette leggyorsabban a távot. Pekingben azonban ez a sorozat feltehetõen megszakad, Kammerer Zoltán ugyanis más társakkal lapátol.

Annyi biztos, hogy a válogatón induló négyeseknek a létra aljáról kell kezdeniük a kvalifikációt, egyik egység sem élvez kedvezményt, az összes rajthoz álló hasonló feltételekkel vág neki az egy kilométernek. A tavalyi világbajnokságon a negyedik helyig jutó, 2006-ban világbajnok egység ugyanis átalakult, Vereckei Ákos, Horváth Gábor, Kökény Roland mellé Gyökös Lajos helyett a két év kihagyás után visszatérõ Storcz Botond ül be.

Gyökös Lajos is új társakat keresett magának, Csamangó Attilával, Bozsik Gáborral és Boros Gergellyel áll oda a rajtvonalra. Ám Kammerer Zoltánhoz is közel áll az 1000 négyes, s mivel a válogatási elvek miatt nincs lehetõsége indulni a májusi Európa-bajnokságon fõ versenyszámaiban, párosban 500 és 1000 méteren, ezért megpróbálkozik két olimpiai aranyat hozó számában kivívni a rajtjogot. Párostársa, Kucsera Gábor és Benkõ Zoltán mellett a 200 négyesben két világbajnoki címig jutó Kadler Viktor lesz még a hajóban.

E három hajó között dõlhet el, hogy képviseli hazánkat a milánói Eb-n, valamint a júniusi, a válogatási szisztémába bevont szegedi MOL Világkupán. A pénteken 16 óra 55 perckor sorra kerülõ K-4 1000 méteres döntõ ezért igen fontos állomás a Pekingbe vezetõ úton, s az egységeket látva ez a versenyszám izgalmas versengést ígér a publikumnak.
 
www.kajakkenusport.hu