Kedden rajtol a Tour de Hongrie!

BringaSport – 2016.06.24 – A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2016. június 28-án kedden prológgal rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve, a Szombathely–Fertőd–Keszthely–Siófok–Cegléd–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon összesen 740 kilométert tesz meg.

Nemzetközi sportesemény és küldetés

A Tour de Hongrie egy rangos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában Europe Tour 2.2-es kategóriával szerepel, a legjobbak a kontinentális rangsorban pontokat szerezhetnek rajta. A hivatalos összdíjazás ötmillió forint, ezen felül különdíjakat is lehet nyerni: az OTP Bank, a Tour de Hongrie kiemelt támogatója OTP Junior különdíjat ajánlott fel a 23 év alatti kategóriában induló versenyzők közül a három legeredményesebb magyar kerékpárosnak, összesen 600 ezer forint értékben.

A Tour de Hongrie a színvonalas sportesemény mellett küldetést is teljesít: a verseny idején hazánkra irányuló figyelmet kihasználva igyekszik bemutatni Magyarország legszebb tájait, kulturális és turisztikai értékeit, történelmi nevezetességeit. Mindezekre külön felhívja a figyelmet a Tour de Hongrie kiemelt támogatója, a FunIQ, amely interaktív térképeken, 13 nyelven mutatja be azokat a városokat, nevezetességeket, sportolási, szórakozási lehetőségeket, amelyeket a Tour de Hongrie útvonala érint (www.funiq.hu/tour-de-hongrie-2016).

A Tour de Hongrie védnökei: L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos, Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

tdh_20160624

A résztvevők

A Tour de Hongrie küzdelmeire idén 17 csapat kapott meghívót, közülük az afrikai Dimension Data for Qhubeka egy szerencsétlen kimenetelű versenybaleset miatt lemondta a részvételt, így várhatóan 32 ország 96 kerékpárosa áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A magyar színeket képviseli a DKSI-Kontent, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex Special Bikes, a MugenRace Team Prolog és a Szuper Beton, de nagy örömünkre rajthoz áll Székelyföld profi csapata, a Tusnád Team is. Indul a címvédő luxemburgi Tom Thill csapata, a Differdange-Losch, soraiban az elmúlt évi viadal legeredményesebb magyar versenyzőjével, Lovassy Krisztiánnal. Ott lesz a rajtnál a holland West-Frisia, a német Embrace The World Cycling, a norvég FixIT.no, a cseh Forman-Cinelli, a szerb Start Vaxes-Partizan, az ukrán Kolss-BDC, az izraeli Cycling Academy Team, a szlovén Radenska Ljubljana és az olasz Delio Gallina Colosio.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Élő televíziós közvetítés

Óriási előrelépést jelent a Tour de Hongrie életében, hogy 2016-ban élő televíziós (és internetes) közvetítés juttatja majd el a versenyt a szélesebb közönséghez. Magyarországon még sosem közvetítettek élőben országúti kerékpárversenyt, ez most a Dentsu Aegis Network és a DIGI Sport együttműködésével valósulhat meg.

A Tour de Hongrie az alábbi időpontokban látható a DIGI Sport csatornáján:
2016. június 28., kedd: 16:30-19:30 (DIGI2)
2016. június 29., szerda: 15:30-17:30 (DIGI2)
2016. június 30., csütörtök: 15:30-17:30 (DIGI2)
2016. július 1., péntek: 15:30-17:30 (DIGI2)
2016. július 2., szombat: 12:00-14:00 (DIGI2)
2016. július 3., vasárnap: 12:00-14:00 (DIGI1)

Az élő közvetítéseket az Index.hu oldalán is figyelemmel követhetik a verseny során!

A Tour de Hongrie eseményeiről, híreiről, eredményeiről a viadal honlapján (www.tdh.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/tourdehongrie) találhatnak naprakész információkat, a DIGI Sport élő közvetítései mellett a verseny során az M4 sportcsatorna minden este bővebb összefoglalót sugároz a nap eseményeiről.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A Tour de Hongrie hivatalos dala

A verseny kiemelt partnere, a Rádió Rock FM95.8 is kiemelt figyelmet szentel a kerékpárverseny eseményeinek, ahogyan ezt már az elmúlt hetekben is tette: a rádió játékra hívta hallgatóit, arra kérte őket, írják meg a Tour de Hongrie himnuszát. A játékot nagy érdeklődés övezi, csaknem két tucat dal készült a felkérésre, ezek közül kerül majd ki a Tour de Hongrie hivatalos dala.

A 2016-os Tour de Hongrie programja

Június 28. (kedd) Prológ, egyéni időfutam Szombathely 1 km
Június 29. (szerda) 1. szakasz Fertőd–Keszthely 133 km
Június 30. (csütörtök) 2. szakasz Keszthely–Siófok 164 km
Július 1. (péntek) 3. szakasz Cegléd–Karcag 185 km
Július 2. (szombat) 4. szakasz Karcag–Kékestető 144 km
Július 3. (vasárnap) 5. szakasz Gyöngyös–Budapest 113 km

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Amatőr versenyek, kísérő rendezvények

Az elmúlt másfél évtized hagyományaihoz hűen ebben az esztendőben is különféle kerékpáros eseményekre kerül sor a Tour de Hongrie útvonalán, bevonva a kedvtelésből kerékpározókat, az egészséges életmód híveit. A Tour de Hongrie idején minden rajt és befutó helyszínen amatőr versenyek, túrák, gyermekversenyek, látványos kerékpáros bemutatók lesznek.

Június 28-án, a prológ napján Szent Márton futam néven egyéni időfutamversenyt rendezünk amatőrök számára is, akik Szombathely belvárosában, a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket.

Egy nappal később, június 29-én Szombathely és Fertőd között kerül sor a szintén amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást”, az országúti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak.

Ugyancsak június 29-én Keszthelyen, a belvárosban lezárt körpályán tehetik próbára felkészültségüket az amatőrök. Hasonló erőpróbára kerül sor június 30-án Siófokon is, a Víztorony tövében.

Tavaly csaknem hatszázan mászták meg Magyarország legmagasabb pontját a viadal királyetapjának napján. Erre idén is lehetőség nyílik: július 2-án szombaton a Kékesre fel! keretében hobbi kerékpárosok százai hódíthatják meg a Kékestetőt, ahol a Tour de Hongrie legjobbjainak is szurkolhatnak.

Valamennyi rajt és célhelyszínen sportos és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, érdemes kiemelni a végső befutó helyszínét: július 3-án a budai Várkert Bazár előtt, a Tour de Hongrie mezőnyének célbaérkezését megelőzően rendezik meg a Brompton magyarországi világbajnoki futamát, amely újabb különleges látványosságot ígér.

További információ:
Gombkötő Roland, mobil: 06 (30) 934-3534, e-mail: sajto@tdh.hu

Forrás: www.bringasport.hu – RSS