A fokhagymakrémleves az egyik kedvencem. Rengeteg variációban ismerem, ez igazából egy vegyes hagymaleves, amit felturbózunk egy kis kéksajttal.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szem közepes burgonya
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dl alaplé
- só, bors
- 1 evőkanál vaj
- 10 dkg kéksajt
A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A hagymát aprítjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, a zúzott fokhagymát, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Botturmix segítségével pépesítjük, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a tejszínt és a kéksajtot. Összeforraljuk, majd tálaláskor megszórjuk kevés frissen őrölt borssal, petrezselyemmel.
Tipp! Ha csak fokhagymával szeretnénk elkészíteni, akkor is kell a vöröshagyma, mert az az alap, a póréhagymát elhagyhatjuk, viszont fokhagymából dupla adag lesz. Így intenzívebb lesz az íze.
Jó tudni! Főzőtejszínből 10 %-os változatot használjunk, ha figyelni kell rá, akkor a burgonyát csökkentsük a felére, illetve, ha sűrű, tejjel lehet hígítani.
Tápérték (100 g)
Burgonya főtt |
Fokhagyma |
Póréhagyma |
Kéksajt |
Főzőtejszín 10 % |
|
Energia |
86 kcal |
149 kcal |
61 kcal |
353 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
6,3 g |
1,5 g |
21,4 g |
3,2 g |
Zsír |
0,1 g |
0,5 g |
0,3 g |
28,7 g |
10 g |
Szénhidrát |
20 g |
33 g |
14,1 g |
2,3 g |
4,3 g |