Kéksajtos fokhagymakrémleves – Egészségséf

A fokhagymakrémleves az egyik kedvencem. Rengeteg variációban ismerem, ez igazából egy vegyes hagymaleves, amit felturbózunk egy kis kéksajttal.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szem közepes burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dl alaplé
  • só, bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg kéksajt

Kéksajtos fokhagymakrémleves - Egészségséf

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A hagymát aprítjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, a zúzott fokhagymát, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük.   Botturmix segítségével pépesítjük, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a tejszínt és a kéksajtot. Összeforraljuk, majd tálaláskor megszórjuk kevés frissen őrölt borssal, petrezselyemmel.

Tipp! Ha csak fokhagymával szeretnénk elkészíteni, akkor is kell a vöröshagyma,  mert az az alap, a póréhagymát elhagyhatjuk, viszont fokhagymából dupla adag lesz. Így intenzívebb lesz az íze.

Jó tudni! Főzőtejszínből 10 %-os változatot használjunk, ha figyelni kell rá, akkor a burgonyát csökkentsük a felére, illetve, ha sűrű, tejjel lehet hígítani.

Tápérték (100 g)

Burgonya főtt

Fokhagyma

Póréhagyma

Kéksajt

Főzőtejszín 10 %

Energia

86 kcal

149 kcal

61 kcal

353 kcal

120 kcal

Fehérje

1,7 g

6,3 g

1,5 g

21,4 g

3,2 g

Zsír

0,1 g

0,5 g

0,3 g

28,7 g

10 g

Szénhidrát

20 g

33 g

14,1 g

2,3 g

4,3 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS