A kelbimbó nagyon finom, általában azok is szeretik, akik a kelkáposztát nem. Elkészíthető főzeléknek is, ugyanúgy, mint a kelkáposzta, de párolhatjuk, vagy különböző tepsis ételeket is készíthetünk belőle. Ez utóbbira egy példa mostani egyszerű ételünk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- 50 dkg csirkemell
- 1 csomag szeletelt bacon szalonna
- 4 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 evőkanál vaj
- parmezán sajt
A kelbimbót megmossuk és sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a bacon szalonnát, a csirkemellet csíkokra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a szalonnát. Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit pirítjuk még, majd a csirkemellet tesszük bele. A csirkemellet is megpirítjuk. Amikor a kelbimbó megfőtt, akkor leszűrjük, hozzákeverjük a csirkemellhez, egy hőálló edénybe tesszük, megszórjuk a tetejét parmezánnal és 200 fokon 20 percig sütjük.
Tipp! Bármilyen más sajt is használható. Aki szereti a tejszínes ételeket, öntsön rá 2 dl főzőtejszínt, utána szórja meg sajttal, és így tegye be a sütőbe.
Jó tudni! Ha van pároló edényünk, akkor abban is megpárolhatjuk a kelbimbót, így sokkal több vitamin marad benne. Viszont a főzési idő kicsit hosszabb lesz.
Még több csábító recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Kelbimbó |
Csirkemell |
Vaj |
Sertésszalonna |
Parmezán |
|
Energia |
31 kcal |
114 kcal |
746 kcal |
518 kcal |
392 kcal |
Fehérje |
4 g |
21,2 g |
0,4 g |
17,3 g |
35,8 g |
Zsír |
0,5 g |
2,6 g |
80 g |
4,4 g |
25,8 g |
Szénhidrát |
8 g |
0 g |
0,5 g |
1,3 g |
3,2 g |