Kerékpár: Merckx összefogásra szólít fel

eddym.jpg

Eddy Merckx belga kerékpáros legenda szerint a nemzetközi szövetség (UCI) vezetőinek és a nagy körversenyek szervezőinek félre kell tenniük sérelmeiket, mert a viharos időszakot élő sportág bajba kerülhet.

"Az érintettek elfelejtik, mi a munkájuk, hogy a sportág imázsát, népszerűségét növeljék. Az állandó viták, doppingbotrányok nem tesznek jót a kerékpár megítélésének. Mindenki tegyen azért, hogy a sportág megőrizze méltóságát és a fiataloknak továbbra is legyen kedve bringázni!" – mondta a cyclingnews című internetes szaklapnak Merckx.
   
Az ötszörös Tour de France-győztes szerint az sem normális, hogy a francia körverseny címvédője, Alberto Contador nem lehet ott az idei viadalon, mert olyan csapatba igazolt, amely tavaly érintett volt a doppingbotrányban.
   
"Az Astanát nem hívták meg, pedig ez a csapat csak a nevében hasonlít a 2007-es együttesre" – tette hozzá.
   
A három nagy körverseny (Giro d,Italia, Tour de France, Vuelta a Espana) szervezői és az UCI között azért van évek óta egyre komolyabb nézeteltérés, mert előbbiek szeretnék megőrizni függetlenségüket saját szabályrendszerükkel, ugyanakkor a szövetség azt kívánja, hogy ezek a viadalok is legyenek részei a Pro Tour-sorozatnak.

MTI