Késely bronzérmes 1500 méter gyorson, Hosszú negyedik 100 méter háton

keselyajna01

Késely Ajna bronzérmet nyert kedden 1500 méter gyorson, míg 100 méter háton Hosszú Katinka negyedik, Burián Katalin pedig hetedik lett a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.

keselyajna01

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 200 méter vegyesen Jakabos Zsuzsannával együtt bejutott a döntőbe, ugyanez nem sikerült Telegdy Ádámnak 200 méter háton.
A délutáni program a leghosszabb táv női döntőjével rajtolt, és ahogyan arra számítani lehetett, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler diktálta a tempót, Késely pedig nagyjából egy testhosszal mögöttük úszott. A táv felénél a két rivális ellépett, de Késely magabiztosan őrizte dobogós helyét, ráadásul ekkor a résztávot tekintve több mint hat másodperccel volt gyorsabb eddigi legjobbjánál. Egyre inkább állandósult a sorrend, az olasz csakhamar messze ellépett német ellenfelétől, aki pedig őrizte a két testhossznyi különbséget a magyar úszóval szemben. A végén már csak az volt kérdés, hogy Késely mennyit farag egyéni legjobbjából, végül 16:03.22 perccel csapott a célba, és ezzel több mint nyolc másodperccel jobbat úszott, mint tavaly, a Netanyában rendezett junior Európa-bajnokságon.
“Ez sokkal jobban esett, mint tegnap reggel. Próbáltam nem menni az olasszal és a némettel, de belülről végig azt éreztem, mennyire jó lenne tartani velük a lépést. Ugyanakkor tudtam, akkor nem maradna erőm a végére. Nagyon örülök az éremnek, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni csúcsomon” – mondta Késely, aki második érmét szerezte a skót nagyvárosban zajló kontinensviadalon az után, hogy szombaton 800 méter gyorson második lett.
Női 100 méter háton a fináléba Hosszú a második, míg Burián – egyéni csúccsal – a hetedik idővel jutott be. A döntőben az első hossz egyiküknek sem sikerült kiemelkedően, a fordulásnál egyértelműnek tűnt, hogy Hosszúnak a győzelemre nincs esélye, sőt, az éremszerzésre sem sok. A háromszoros ötkarikás bajnok klasszis aztán a hajrában óriási csatában volt a harmadik helyért (59.64 mp), ám az olasz Carlotta Zofkova három századdal előbb csapott a célba. Burián a hétfői egyéni rekordjától négy századdal elmaradva (1:00.05 p) lett hetedik.
“Kicsit izgultam, de az úszás most jó volt. Sajnos azonban a fordulót nagyon elrontottam, és ez hiányzott az egy percen belüli időhöz” – összegzett Burián.
Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Hosszú a második, Jakabos Zsuzsanna pedig a hatodik idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe, Telegdy Ádám viszont lemaradt a fináléról, a 12. helyen zárt 200 méter háton.
A nőknél a két magyar közül elsőként Jakabos volt érdekelt, ő az idei legjobbjával, 2:13.37 perccel került az elődöntőbe, amelyen tovább tudott javítani, 2:12.96-nál érintette a falat.
“Nagyon örülök, hogy 2:12-vel kezdődik az idő, nagy álom lenne a 2:11, de mindig megyünk egy picivel lejjebb” – mondta boldogan Jakabos, aki emlékeztetett rá, hogy 2004 óta nem úszott döntőt 200 méter vegyesen Európa-bajnokságon.
A második elődöntőben Hosszú teljesítményén egy kicsit érződött, hogy nem sokkal korábban szerepelt a 100 méter hát döntőjében, de az utolsó 50 méteren meggyőző gyorsúszással biztosította futamgyőzelmét, és 2:10.49 perccel, összesítésben a második idővel lett döntős.
“Negyediknek lenni mindig rossz, három századdal lemaradni a dobogóról pedig talán még rosszabb. Nagyon örültem volna a bronznak, de lehet, hogy ez most kellett: ha nem úgy készültem, akkor ez jár” – értékelte a nap végén a 100 méter hát döntőjét.
A 29 éves klasszis hozzátette, már most kellő motivációt kapott az Európa-bajnokságtól.
“Ez valamilyen szinten jó, hiszen nincs kérdés, dolgozni kell. Abban mindenki biztos lehet, hogy én hétfőn hazamegyek, és elkezdem a felkészülést” – mondta rendkívül elszántan.
“Jó látni, hogy nem úgy működnek a dolgok, hogy eljutsz egy bizonyos szintre, utána pedig már adják az érmeket. Azokért minden évben meg kell küzdeni” – tette hozzá.
A férfiaknál 200 méter háton Telegdy Ádámnak nem sikerült javulnia délelőtti 1:58.96-os idejéhez képest, 1:59.05-tel a 12. lett.
“Fogalmam sincs, mi történt, százötvenig nagyon jól ment, aztán az utolsó ötven méter kritikán aluli volt, egyszerűen nem értem, eléggé csalódott vagyok” – mondta futama után.

(MTI-uszosport)

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS