Keserves Honvéd-út az élvonalba

Kiss László
2024. április 3. szerda. 11:56

Közben az a szóbeszéd járja, hogy a klubtulajdonos, Bozó Zoltán eladni készül az öt éve megvásárolt, anyagiakban nem éppen dúskáló, szponzorokat nemigen találó csapatot. Igaz, ez több is szóbeszédnél, hiszen Bozó a Sportál hírportának meg is erősítette a híreket.

Elmondta, hogy a COVID-járvány és a szomszédunkban dúló háború a futballba is beleszólt, a Honvéd életét szintén megnehezítette, mert ilyen körülmények között igen nehéz támogatókat találni. Ugyanakkor érdekes, hogy húsvétvasárnap azzal a Budafokkal találkozott a csapat, amely NB II.-es tagsága megőrzéséért küzd, és most éppen előre lépett közvetlenül a kispestiek mögé, a tizenharmadik helyre. S a budafokiaknak pedig éppen honvédos edzőjük van, mégpedig az egykoron huszonnégyszeres válogatott Dajka László. A volt kiváló csatár, aki egyébként edzőként már tizenöt klubnál is megfordult, így Kispesten is, érthetően nem szívesen nyilatkozott a meccs után. De annyit azért elárult, hogy számára változatlanul igen fontos a Honvéd, s ha teheti, ott van a csapat mérkőzésein. Honlapunknak el is magyarázta, hogy aki szereti a futballt, annak számára nem lehet közömbös, hogy Puskásék utódai miként sáfárkodnak a kispesti örökséggel. Így aztán nagyon sokan figyelik a csapat szereplését.

– Bár többször is dolgoztam Honvéd mellett, de mégsem mondhatok semmi okosat a helyzetéről, hiszen nem látok bele csapat életébe – magyarázta. – Nagyjából annyit tudok vagy sejtek, mint egy lelkes szurkoló, akinek számára nem mindegy, mi történik a pályán. Aztán hogy az öltözőben vagy a kasszában mi van, az nem is tartozik ránk vagy rám. Elmondhatnám persze a vágyaimat, de azokra meg ki kíváncsi.

Nem tudni persze, hogy Dajka tapasztalataira – focizott Spanyolországban és Svájcban is, több neves edző keze alatt – Kispesten nem lenne-e szükség. Persze okoskodni, jókat mondani lehet, de minek.

– Nem szeretnék én a mindentudó pózában tetszelegni – folytatta a szakember –, de annyit látok, hogy a stadion csodálatos, ugyanakkor jól működik a klubnál az utánpótlás-nevelés, a Magyar Futball Akadémia adja a tehetségeket, a szurkolók pedig lelkesek, akár még vérre is mennének csapatért. Így aztán a jövő nem kilátástalan. Ugyanakkor, mint mondta, nem lenne szerencsés a szereptévesztés, ha edzőt, vezetőt, de netán akár még játékost is játszanának a drukkerek. Nem. Ha mindenki marad a maga posztján, helyén, és megteszi a tőle telhetőt – akár még a szertáros is –, akkor előbb-utóbb kiderül, változatlanul vezet út az élvonalba, de meglehetősen keserves megtalálni.

– Közhely ugyan – mondta Dajka László –, de csak közösen lehet és érdemes rálépni.

Írta a Magyar Hírlap