Két magyar bringás négy számban lesz érdekelt Párizsban

Vas Blanka és Valter Attila is kétszer áll rajthoz a párizsi olimpián: előbbi hegyikerékpárban és az országúti mezőnyversenyben, utóbbi mindkét országúti számban (mezőnyverseny, időfutam) indul a francia fővárosban.

Tim de Waele / Getty Images Hungary

Vízer Barnabás sportigazgató emlékeztetett: három éve Tokióban Blanka negyedik lett három svájci rivális mögött, azóta viszont országúti pályafutása mellett alig volt ideje versenyezni montiban.

„Ugyanakkor a párizsi tesztverseny tapasztalatai alapján a pálya nem olyan kemény, mint egy átlag világkupa pályája” – szögezte le. Mint mondta, mivel Blanka az országútra koncentrált az elmúlt években, nincs elvárás, ám terepen (a téli, nem olimpiai szakág cyclo-crossban) továbbra is a világ legjobbjai közt van, a párizsi pályán pedig ebből még profitálhat.

Az országútra áttérve Vízer Barnabás hangsúlyozta: a kerékpársport ezen szakágában az olimpia  nem éri el a nagy körversenyek vagy a világbajnokság rangját.

„Számunkra örömteli, hogy a két fő versenyzőnk csúcsformában, felkészülve tud indulni nemzeti színekben. Nem magától értetődő ugyanis, mivel mindketten a világ legjobb csapatában, az SD Worx-Protime-ban, illetve a Visma-Lease a Bike-ban tekernek. Ha valamelyiküknek például a Tour de France-on kellett volna indulnia, nem tudott volna csúcsformában rajthoz állni az ötkarikás játékokon.  Ez most jól jön ki, egyáltalán nem biztos, hogy a következő olimpiára is így összeállnak a dolgok” – fejtette ki.

GLASGOW, SCOTLAND – AUGUST 13: Gold medalist Blanka Vas Kata of Hungary – U23 medal ceremony after the Women Elite & Women U23 Road Race at the 96th UCI Cycling World Championhips Glasgow 2023 (Photo by Dario Belingheri/Getty Images)

A sportigazgató kiemelte: szerencse az is, hogy az országúti mezőnyverseny pályája mindkettejüknek fekszik, mivel se nem teljesen sík és klasszikus sprintereknek kedvező, de nem is a magashegyi befutós országúti szakaszokhoz hasonló szintkülönbégű versenynap végén – így nem a hegyimenőknek kedvezően – fog eldőlni az olimpiai bajnoki cím sorsa. Mindketten egyedül mennek, nem lesz mellettük segítő, ugyanakkor ezt már a vb-ken megszokhatták, ott sem mindig van mellettük társ. Azon szabálymódosítás miatt, hogy mindkét nemben egyenlő létszám lesz (90-90 férfi és nő), a férfiaknál eleve lényegesen kisebb a mezőny a megszokottnál, a nagy kerékpáros nemzeteknél pedig mindkét nemben a hat-nyolcfős sorok helyett maximum négyfős csapatok lesznek.

„Ez a forma kedvez a kis európai országok jó versenyzőinek” – szögezte le Vízer Barnabás.

Attila kapcsán azt mondta, már a legjobb tízbe kerülés is óriási bravúr lenne a magyar bajnoktól. Az U23-as világbajnok és az olimpia idején még mindig 23 év alatti Blankára pedig fiatal kora miatt nem szeretne semmilyen nyomást helyezni a szövetség, annak ellenére sem, hogy a világ egyik legjobb versenyzője: három évvel ezelőtt már világbajnoki negyedik volt a felnőttek között, noha akkor még „nem volt komplett országúti versenyző és Giro-szakaszgyőztes.

Attila Valter (HUN – Jumbo – Visma) – Valladolid > Valladolid ITT (25.8km) – Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

„A pálya és lebonyolítási forma fekszik neki, bármire képes lehet, a kisebb csapatok miatt pedig helyzeti előnyben lehet egy világbajnoksághoz képest.”

Az szinte az utolsó pillanatban, hétfőn derült ki, hogy Valter Attila a rangsorban előrébb zárt nemzetek fel nem használt kvótái miatt időfutamban is megmérettetheti magát.

„Egyáltalán nem készült rá, de nagyon motivált, hogy indulhat időfutamban. Elvárásaink nem lehetnek, hiszen nem specialista és nem is nagyon tud hangolódni ennyi idő alatt” – vélekedett.

A magyar érdekeltségű kerékpáros számok időpontja a párizsi olimpián:

 • július 27., 16.35: országút, férfi időfutam (Valter Attila)
 • július 28., 14.00: hegyikerékpár, női verseny (Vas Blanka)
 • augusztus 3., 11.00: országút, férfi mezőnyverseny (Valter)
 • augusztus 4., 14.00: országút, női mezőnyverseny (Vas)

37/2024. (VII.3.) MKSZ elnökségi határozat

A Magyar Kerékpáros Szövetség Elnöksége a válogatottakért felelősek javaslatára, illetve az érintett sportolókkal egyeztetve véglegesíti a 2024. évi Párizsi Olimpiára utazó keretét:

Férfi országúti mezőnyverseny:

Valter Attila

Tartalékok: 1. Dina Márton, 2. Fetter Erik

Női országúti mezőnyverseny:

Vas Kata Blanka

Tartalékok: 1. Zsankó Petra, 2. Jordán Dorka

Kísérői stáb:

 • Dér Zsolt (AO) – csapatvezető
 • Szabó Miklós (AO) – szerelő
 • Ragó Tibor (AO) – masszőr
 • Gilbert Perrot Stéphane (AO) – masszőr
Női MTB XCO:

Vas Kata Blanka

Tartalék: Buzsáki Virág

Kísérői stáb:

 • Benkó László (ATO) – csapatvezető
 • Szabó Miklós – szerelő
 • Ragó Tibor – masszőr
 • Gilbert Perrot Stéphane – masszőr

Magyar Kerékpáros Szövetség