Kiknek ajánlott a szülésfelkészítő?

A szülés felelősségteljes döntések egész sora. Azonban ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő információk, a kismama nem tud megfelelően felkészülni és ez számos komplikációt eredményezhet a szülésnél.

Az egyéni szülésfelkészítés nem csupán a fizikai folyamat kísérésében nyújt segítséget, hanem az egyénre szabott információátadás révén pszichikai felkészítést is ad.

Az egyéni szülésfelkészítés során az általános információk mellett egyéni tanácsadásban részesülnek a kismamák és kísérőik: kitérnek a fizikai folyamatra, a pszichikai hatásokra, a kórházi segítőszemélyekkel való közös munka feltételeire, a kismama jogaira, lehetőségeire, a párok egymásra hangolódásának lehetőségeire, az alternatív fájdalomcsillapító módszerekre. Számos témát dolgoznak fel, melyek során helyet kapnak adott kismama speciális kérdései, egy-egy felvetés bővebb kifejtése, társtémák átbeszélése.

Sokakban az a kép él, hogy a szülésfelkészítés többnyire az általános információk átadása mellett a helyes légzéstechnika és a vajúdási, kitolási pozíciók megtanulását jelenti. A tapasztalat azonban az, hogy a szülés olyan folyamat, amely az ösztönös létbe helyez vissza, egy olyan érzékeny állapot, amikor a kismama igazán megérezheti saját teste jelzéseit.

szulesfelkeszito

Ez segít az ösztönök felszabadulásában, mely a komplikációmentes szüléshez elengedhetetlen. Azok a nők, akik nem érzik biztonságban magukat, többnyire jobban kontrollálják az eseményeket, mint amennyire jó volna. Amennyiben ragaszkodik a kismama a kontrollhoz, nem kerül abban az ösztönös állapotba, amely ekkor szükséges a komplikációmentes szüléshez, és mivel ez az időszak hormonálisan erősen befolyásolt, a pszichikumra is jelentősen hat. A jó működéshez elengedett állapot, ismerős közeg szükséges. Amennyiben emellett még a segítő is komfortot, biztonságot ad számára, a nők kevésbé teremtenek maguk által gerjesztett kontrollt.

„Sok kismamánál szülés közben előfordul, hogy az új helyzet és a fájdalomszint pániklégzést okozhat. Ennek elkerüléséhez én nem a helyes légzéstechnikát tanítom. Célom mindig az, hogy a pánik okát, gyökerét tárjuk fel és szüntessük meg, így elkerülhető a pániklégzés” – mondta Halász Katalin, kismamakísérő, gyógymasszőr, doula.

„Ugyanis amennyiben hagyjuk a pánikot elhatalmasodni, és csupán tünetileg segítünk rajta, az nem segít az elengedett állapot létrehozásában, hanem gátolja azt, és ez a tágulási időszakban komplikációt okozhat. A vajúdás során az elmélyült, önmagába forduló állapot, az elengedettség szükségeltetik, amely a stressz jelenlétekor nem lehetséges. Az ösztönös állapottal a kismama megtalálja a maga és babája számára ideális légzést. Én pedig segítek abban, hogy a mama megérezhesse teste impulzusait akkor is, ha még nem élte át korábban a szülés élményét.”

szulestanacsadas

Ahhoz, hogy az ösztönös állapot létrejöhessen – amelyben kellemes szülésélmény lehet – kismama és párja közt is megfelelően intim kapcsolat kell. A vajúdás utolsó szakaszánál, a kitolásnál is az ösztönre hagyatkozás kell – akkor is, ha a kismamának lehetősége nyílik arra, hogy különböző pozíciókat kipróbálva szülhessen. Ha a kismama biztonságban érzi magát, a kitoláskor pontosan fogja érezni, milyen pozíció lesz a leghasznosabb számára.

Az egyéni szülésfelkészítés ajánlott minden kismama részére. Fontos lehet azok számára, akik első gyermeküket várják, így még nincsen saját tapasztalatuk. Ajánlott azon kismamák és kísérőik részére, akik több információra vágynak a vajúdással, a szüléssel, a kórházzal kapcsolatosan, mint amit eddig kaptak.

szules4 Kifejezetten hasznos olyan esetben is az egyéni szülésfelkészítés, mikor az apa és az anya közül csupán egyiküknek van korábbi szülésélménye. Akkor is fontos a szülésfelkészítés, mikor ugyan van már korábbi tapasztalatuk, és felfrissítenék azt, vagy azóta változtak a körülményeik, gondolkodásuk.
Feltétlenül ajánlott lehet azok részére a Halász Katalinnal történő egyéni szülésfelkészítés, akiknek nem volt még természetes szülésélményük.Kifejezetten hasznos azon kismamák és párjaik számára, akiknek korábbi tapasztalatuk traumatikus volt. A császármetszést átélt kismamák gyakran a szülés traumatikus élménye miatt alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, újabb gyermek vállalására.
Ezen traumák kiküszöbölésére ajánlott azoknak az anyáknak is, akiknél császármetszés várható vagy korábban rossz élményű szülésük volt. És nem utolsó sorban ajánlott mindenkinek bármilyen helyzetben, ha szükségét érzi – függetlenül attól, volt-e és milyen volt a korábbi tapasztalata.

Forrás: www.napidoktor.hu – RSS