Kiskunhalas: letették a következő 110 év alapjait

A nyári versenyszezont és a versenyekre érkező lovasokat már felújítva várja a kiskunhalasi Hirling József Lovaspark. A lovasbázison zajló sajtótájékoztatón számolt be dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, illetve Juhász Tibor, a lovasbázis vezetője.

KKhalas-kiemelt-800x420

A 2012-ben meghirdetett Kincsem – Nemzeti Lovas Program fontos létesítményfejlesztéseket tűzött ki célul. Szilvásvárad, Bábolna és a Nemzeti Lovarda után 2018 januárjában Kiskunhalason is megkezdődtek a munkálatok, ez azonban csak az első lépést jelenti a lovasbázis felújításában.

Kiskunhalas lovasai több olimpián is bizonyítottak, az összes sportág közül a lovassportok hozták a legtöbb sikert a város életébe. De ez fordítva is igaz: a kiskunhalasi lovasoknak rengeteget köszönhet a magyar lovassport. Hasonlóan azonban más jelentős lovaslétesítményhez, az 1980-as évek óta a kiskunhalasi lovasbázison sem volt jelentősebb felújítás.

Bár a lovasbázis vezetése az elmúlt években közel 100 millió forintot költött kisebb karbantartásokra és felújításokra, új lehetőségeket nyitott meg az a 400 millió forintos állami támogatás, aminek köszönhetően megkezdődött a lovarda átfogó felújítása – mondta el Juhász Tibor, a Hirling József Lovaspark vezetője.

Kkhalas20180329-2

„Ez a beruházás nem egy versenyre szól, hanem a 110 éves létesítmény következő 110 évét alapozza meg. Azt, hogy Kiskunhalas továbbra is az ország kiemelkedő lovasközpontja legyen, és hogy újra a nemzetközi lovassport porondjára léphessen” – emelte ki Juhász Tibor.

Dr. Budai Gyula miniszteri biztos, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke elmondta, hogy hazánkban a kiskunhalasi a második legnagyobb ilyen jellegű beruházás. A 2012. óta lezajlott létesítményfejlesztéseknek köszönhetően pedig a három olimpiai szakág lovasai mára már valóban olyan körülmények között tudnak felkészülni és versenyezni, ami optimizmusra ad okot, hogy megcélozzuk már a tokiói olimpiát.

Dr. Budai Gyula a kiskunhalasi sajtótájékoztatón a Riderline kamerája előtt számolt be először arról, hogy Csehország átadta hazánknak a 2019-es olimpiai kvalifikációs helyszínt, tehát az olimpiára való minősülés egyik helyszíne 2019-ben Budapest lesz, ami reményt ad arra, hogy a magyar lovasok akár egyéniben, akár csapatban olimpiai kvótát szerezzenek.

„Én azt gondolom, hogy itt nem szabad megállni. Nagyon sok tehetség van itt a városban a lovassportban. Weinhardt Virág például kvótát szerzett az Ifjúsági Olimpiára, ő már a kiskunhalasi olimpikonok nyomdokaiban jár” – mondta dr. Budai Gyula, aki arra is rámutatott, hogy dinamikus fejlődés indult meg a hazai lovaságazatban. „A cél még nagyon messze van, de nagyon jó úton haladunk. Van egy nagyon tehetséges utánpótlás generáció, akikre lehet építeni” – hangsúlyozta.

„Jó döntést hoztunk” – mondta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, aki megköszönte Bányai Gábor országgyűlési képviselő és dr. Budai Gyula miniszteri biztos munkáját a fedeles lovarda visszaszerzésében és a fejlesztési források megszerzésében, valamint kiemelte, a következő cél a környező épületek és területek visszaigénylése a lovasbázis részére. „Hiszek abban, hogy itt Kiskunhalason is megvalósulhat egy, a Nemzeti Lovardához hasonló modern és a térséget és a lovassportot szolgáló komplex építmény.”

kkhalas20180329-1

Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmondta, fontos, hogy Kiskunhalas visszakapja régi fényét, ennek pedig szerves része, a város szellemi központja a lovasbázis. Hangsúlyos feladat a turizmus fejlesztése is, ezért a helyi gyógyfürdőben is várható fejlesztés.

Németh Miklós, a kivitelezést végző Modinvest Kft. ügyvezetője foglalta össze a felújítási munkák főbb adatait:

·         43.000 m2 terület

·         5.200 m2 beépített terület

·         32.000 m2 zöldterület

·         3,5 km mélyépítési munka

·         3.500 m2 útburkolat

·         2.000 m2 viakolor burkolat

A lószállító kamionok számára zúzottköves parkoló készül, a felújított VIP épület tetején 200 négyzetméteres rendezvényterem épül, a lovasok kényelmét pedig üj öltözők és mosdók garantálják majd.

A hírt a Riderline, a Magyar Lovas Szövetség hivatalos médiapartnere készítette.

 

Fotók: http://www.halasmedia.hu/rovatok/kozelet/a-kovetkezo-110-evre-fejlesztunk

 

A sajtótájékoztató videója:

https://www.youtube.com/watch?v=JZdVVEGKtGk

Forrás: www.dijugratoszakag.hu – RSS