Kisorsolták a judo, a taekwondó és az ökölvívás mérkőzéseit


A csütörtöki judo-sorsoláson a nők nehéz ellenfeleket kaptak, a férfiak helyzete valamivel kedvezőbb, de nem könnyű. Igaz, egyetlen olimpiai összecsapás sem tekinthető könnyűnek. Salim Omar a kedvezőbb ágra került az 58 kg-os taekwondo súlycsoportban. Gálos Róbert ökölvívó kazah ellenfelet kapott az első fordulóban.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián (90kg) – az egyetlen kiemelt a magyarok közül – jövő szerdán lép tatamira. Ellenfele Kongóban született és a 2015-ös vb után kért menedékjogot Brazíliában. A riói játékokon is a menekültek csapatával vett részt, és egy mérkőzést nyert. Tóthra továbbjutása esetén valószínűleg a vb-második japán Mukai Soicsiro vár majd.

Ungvári Attila (81kg) erőnyerő lesz az első fordulóban, majd a 16 közé kerülésért az olasz Parlati és az egyiptomi Abdelaal párharcának győztesével találkozik. Ezután a 2015. évi világbajnok japán Takanori Nagase következik.

A 100 kg-os kategóriában Cirjenics Miklós a lett Jevgenis Borodavkóval meccsel, akinek három Eb-bronzérme is van. Ezután orosz, majd a torna egyik esélyese a portugál Jorge Fonseca lehet a következő ellenfél.

A nőknél Csernoviczki Éva (48kg) első fellépésén az indiai Shushla Likmabammal judózik, akinek legjobb eredménye egy második hely a Nemzetközösségi Játékokon. A Londonban olimpiai bronzérmes magyar versenyző sikere esetén a 2017-ben Budapesten világbajnok japán Tonakival Funával küzdhet meg.
    
Az idei Eb-n harmadik Pupp Réka (52kg) súlycsoportja egyik legjobbját kapta ellenfélnek a címvédő, kétszeres világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendi személyében.

Az Európa-bajnok Karakas Hedvig (57kg) azzal a lengyel Julia Kowalczykkal kezd, aki éppen Tokióban érte el legjobb eredményét, harmadik lett a 2019-es világbajnokságon. Hedvig ágán van a nagy rivális portugál Telma Moneiro. Az ő legyőzése után az idei vb-győztes kanadai Jessica Klimkait lehet a negyeddöntős rivális.

Özbas Szofinak (63kg) is nehéz ellenfél jutott, a hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnok és vb-3. német Martyna Trajdos személyében.

Az egyes judo súlycsoportok sorsolása:   férfiak: 81kg   90kg   100kg   nők:  48kg  52kg   57kg   63kg

A taekwondo egyetlen magyar indulója az idei 58 kg-os súlycsoport Európa-bajnoka, Salim Omar csoportbeosztása előnyősebbnek tűnik. Míg az A-ágon ott van a 2017-es orosz vb-ezüstérmes és 2019-ben vb-ezüst- és bronzérmes, a magyar fiú a B-csoport döntőjében a 2019-es év vb-bronzérmesével, vagy a 3. kiemelt iráni Armin Hadipour Seighalanival találkozhat. A csoportdöntőig a második helyen kiemelt olasz Dell’Aquila és a negyeddöntőben az ausztrál-thaiföldi mérkőzés győztese lesz az ellenfele. Egy Európa-bajnoknak persze ‘kötelező’ lenne csoportja döntőjét megnyernie. 

A taekwondo 58kg súlycsoport sorsolása.

A csütörtöki nap harmadik sorsolásánál egyetlen magyar ökölvívó Gálos Roland (52-57kg) volt érdekelt. A magyar öklöző először a kazah Serik Temirzhanov ellen lép a kötelek közé. Ha nyer, akkor a súlycsoport első kiemeltje az üzbég Mirazizbek Mirzakhalilov következhet.

Az ökölvívás 52kg-57kg súlycsoport sorsolása.

A magyarok közül Csernoviczki Éva és Salim Omar szombaton, július 24-én mutatkozik be az olimpián.

(MOB, MTI; fotó: MTI/Kovács Tamás)