Kiszerelik-e McLarenből a motort?

Mintha Gottfried Schödl 2000 decemberében elhatározta volna, hogy ő bizony addig nem hagyja itt ezt a doppingtól szennyezett földgolyót, amíg utódja, Aján Tamás ül a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöki székében. Mintha sejtette volna, hogy pont kerül a játszma végére, és egy nappal a magyar sportdiplomata lemondása előtt, 96. életévében elhunyt.

Dr. Aján Tamás. Fotó: JochaPress

Vagy Aján érezte úgy, hogy elengedte őt  Aján érezte úgy, hogy elengedte őt egy láthatatlan, erős kéz?

Az osztrák sportdiplomata 1972-ben került az IWF élére, 1976. július 15-én Montrealban pedig összeállt fiatal magyar kollégájával alkotott tekintélyes párosa, miután Ajánt az angol Oscar State-tel szemben megválasztották az IWF főtitkárának. A nagy duó életébe azon nyomban betolakodtak az anabolikus szteroidok, minthogy szűk egy hónappal később már versenyzők eredményeit voltak kénytelenek megsemmisíteni: nyolcan buktak meg az olimpia előtt vagy alatt elvégzett kontrollokon. Schödl 1977 szeptemberében a montreali leleplezések jótékony hatásának tulajdonította, hogy az előző évi negyvenkettőhöz képest csak hét világcsúcs született, és átlagban tíz százalékkal visszaestek az eredmények.

Lendületet vett a „játék”, persze mindig az anabolikus szteroidokat (a vízhajtókkal együtt) használók szereztek előnyt, de a sportág sem bánta, ha akadt néhány brutálisan erős húzóembere. A bűvös „megtisztít” ige egy nyilatkozatból sem hiányozhatott, a 2000-ben egyedüli jelöltként az IWF elnöki székébe emelt Aján is ezzel kezdte: „A legfontosabb feladat, hogy a súlyemelést tisztán megtartsuk a fontos olimpiai sportágak között.” Bizony, már nemcsak tisztítani kellett, hanem megvédeni az olimpián maradást.

Szűk három hónappal korábban Sydneyben sem maradtak el ugyanis a botrányok (a románok el sem indulhattak, menet közben a bolgárokat meszelték el három pozitív eset miatt), nem csoda, hogy az elnöki munkáját befejezni készülő Schödl ténykedése egyik legrosszabb időszakának nevezte azt. Bár úgy vélte, az ellenőrzések működnek, „a doppingellenes harcot nem nyertük meg”. Aján sem nyerte meg, hogy is nyerhette volna meg, mikor a pekingi és a londoni olimpián összesen 61 súlyemelő hasalt el, elsősorban az utólagos mintavizsgálatoknak hála, több mint harminc érem tulajdonosa változott!

Bölcs döntés lett volna 2017-ben már nem indulnia az elnöki posztért, így viszont 81 évesen kellett szembesülnie a helyzettel: nem kívánatos személynek nyilvánította az IWF elnöksége. Schödl presztízsveszteség nélkül, saját akaratából lépett le a színről, és matuzsálemi kort megérve távozott az élők sorából. Aján kitartó golyózáporban adta meg magát, és bár négy kérése teljesült, egy kérdőjel ágaskodik: mi lesz a független vizsgálattal? Netán az IWF ügyvivő elnöke, Ursula Papandrea leállítja az oroszokat is kiiktató Richard McLarent? Aján visszavonulása ad-e alapot arra, hogy kiszedjék a „motort” McLarenből?

(nso.hu / Szabó Gábor)

Tags:  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,