Kiszerválták a főtitkárt

A Magyar Teniszszövetség főtitkárának állásába került a februárra tervezett Hungarian Ladies Open WTA-torna törlése. Richter Attila távozása, mondhatni, elkerülhetetlen lépés volt, inkább az a kérdés, hogy a szövetségre másfél éve zúduló bírálatok ezzel lecsillapodnak-e vagy újult erőre kapnak.

Richter Atila(j) Szűcs Lajos elnököt győzködi (fotó: Mirkó István)

Csütörtöki lapszámunkban (Elvehetik az adogatóelőnyt a szövetségtől – Magyar Nemzet, 2020. február 6.) részletesen beszámoltunk a jelentős hazai teniszversenyek körüli anomáliákról. Eszerint a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) felelőssége határozottan kimutatható a februárra tervezett Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásában. Azt is megírtuk, nem lehet véletlen, hogy a kormányzati támogatásnak a márciusi Magyarország–Belgium Davis-kupa-meccs, valamint az áprilisi Fed-kupa-döntő megszervezésére nem az MTSZ, hanem a Nemzeti Sportügynökség a kezdeményezettje, azaz a rendezés jogkörét kivették az MTSZ kezéből.

„Richter Attila tájékoztatta az elnökséget, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásáért” – így kezdődik a teniszszövetség közleménye a főtitkár lemondásáról. A továbbiakat, miszerint Richter Attila a sportág érdekeit szem előtt tartva távozik, inkább tekintsük szerecsenmosdatásnak.

A szövetség gazdálkodását különböző ismert személyiségek és szervezetek másfél éve bírálják. Abból az alapállásból, hogy az MTSZ durván négymilliárd forintos költségvetésének jobb esetben is csupán a tíz százalékát fordítja szakmai programok – utánpótlás-nevelés, edzőképzés, infrastruktúra-fejlesztés stb. – megvalósítására, kilencven százalékát versenyszervezésre költi. Ráadásul az ezekkel kapcsolatos pénzmozgás gyakran követhetetlen, sőt felmerül a hűtlen kezelés vádja is.

z MTSZ egészen eddig hárított, tavaly májusban például a közgyűlésen jelentős többséggel erősítették meg tisztségében a vezetőséget. Richter lemondása – lemondatása – azt sejteti, hogy megfordulni látszik a széljárás.

– A Tiszta Tenisz mozgalom folyamatosan felhívta a figyelmet a problémákra. A májusi közgyűlés eredménye bennünket is elgondolkoztatott, de nem ingatott meg abban a hitünkben, hogy a gyanús ügyeket fel kell tárnunk. Örömmel értesültem arról, hogy immár nemcsak bennünk, hanem a szövetség elnökségében is megfogalmazódtak kérdések. Jó lenne, ha a sportág tiszta lappal vághatna neki az előtte álló feladatoknak – mondta érdeklődésünkre Markovits László korábbi válogatott játékos, a Vasas elnöke, az említett mozgalom egyik alapítója.

Richter Attila távozása megnyithatja az utat a Hungarian Grand Prix hazahozatala előtt is. Márky Jenő, a verseny jogtulajdonosa legalábbis azt állítja, hogy a szövetség – élén a főtitkár – mesterkedése, szándékosan félrevezető adatközlése akadályozta meg a kormány által is támogatott terv megvalósulását.

Ám ez csupán egy a szövetség, még inkább a sportág előtt álló feladatok közül. Új mérkőzés kezdődött.

(mno.hu / Novák Miklós)