Kökény Beatrix kiállt Elek Gábor mellett

Elegáns, minden ízében tűpontos kritikát fogalmazott meg Kökény Beatrix, az FTC női kézilabdacsapatának utánpótlás-vezetője, a klub elnökségi tagja. A játékosként Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis szerint a Fradi női csapatának meghatározó tagja, Háfra Noémi és Klujber Katrin fizikai paramétereiben lemarad a nemzetközi élmezőnytől, ugyanez igaz a csapat legtöbb tagjára, ezért is akadozott a Ferencváros védekezése a két idei — vesztes — BL-meccsen. Kökény hangsúlyozta, a nyáron Siófokra szerződött ­Nerea Pena pótlását még nem oldotta meg az FTC, a kudarcok ellenére a klubnál nem téma az edzőkérdés.

Klujber Katrin

Arra számítottunk, hogy lehetnek nehézségeink, de nem kalkuláltunk két vereséggel a Bajnokok Ligájában. A Vipers elleni mérkőzésen a különbség mértéke, a kilenc gól túlzó volt. Teljesen másképp alakult a Metz elleni hazai találkozó, én előzetesen szorosabb meccset vártam, de a látottak alapján egyértelmű, hogy egy nálunk jobb csapattól kaptunk ki hat góllal” – mondta lapunknak az FTC női kézilabda-szakosztályának utánpótlás-szakágvezetője, Kökény Beat­rix.

A sydney-i olim­piai ezüstérmes csapat klasszisa úgy véli, még nem tudták megtalálni a nyáron Siófokra távozó Nerea Pena helyettesét. „Hatalmas érvágás volt az elvesztése. Sajnos a nyári igazolási időszakban nem sikerült őt pótolnunk. Nere (a spanyol irányító beceneve – a szerk.) különleges játékos, szerintem még a győri alakulatba is beférne, a tudását Stine Oftedaléhoz tudom hasonlítani. A másik nagy problémánk, hogy visszaesett a védekezésünk.

Ugyan mi nem tudtuk kikapcsolni a játékból Heidi Lökét, a Vipers világklaszis beállóját, de ugyanaz sikerült a Podravka Koprivnica fizikálisan sokkal erősebb, testesebb játékosainak. Többek között ezért győzte le a Podravka az előző szezonban BL-elődöntős norvég csapatot, s ezért mondom, hogy két vereség után a következő fordulóban kötelező legyőznünk a horvát bajnokot, különben hatalmas bravúrra lesz szükség a továbbjutáshoz. Visszatérve a fizikális különbségekre: a Fradiban nincsenek 180-190 centiméter magas, 80 kilós átlövők; Háfra Noémi filigrán alkat a győri Eduarda Amorimhoz és a francia lövőkhöz képest. Klujber Katrin tehetséges, szinte mindent tud a kézilabdáról, de a 175 centiméteres magasságával borzasztó nehéz dolga van a nagydarab védőkkel szemben.”

Kökény hivatali beosztása miatt is lojalitásáról biztosította Elek Gábort, a csapat edzőjét. „Nem ismerem a klub hivatalos elvárását az edzőnkkel szemben. Gábor több mint tíz éve vezeti a csapatot, egy-egy hullámvölgy után nem hiszem, hogy elhamarkodottan kellene dönteni az ő sorsáról. Gábor ezer szállal, édesanyja (az 1965-ös világbajnok csapat tagja, Rothermel Anna) és édesapja, a csarnokunk névadója révén is kötődik a Ferencvároshoz. Nehéz ilyen szakembert találni a magyar mezőnyben, mint ő.”

Elek állása nincs veszélyben, a zöld-fehérek továbbjutása annál inkább. Pena nélkül, filigrán átlövőkkel nincs más megoldás, a hét végén le kell győzni a Podravka Koprivnicát a BL-ben, különben a kiesés szélére sodródik a Ferencváros.

(mno.hu / Szilágyi László)