Komplex sportdiagnosztika Debrecenben

Komplex sportdiagnosztikai felméréssel kezdődött a téli alapozási időszak a debreceni Kontent-DKSI 32 sportolója számára.  A debreceni Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ, az ország legújabb és legmodernebb  központja a Debreceni Egyetem szakmai és tulajdonosi hátterével működik.
A vizsgálatsorozat kardiológiai kivizsgálással kezdődött, amely alapján eldönthető, hogy a sportoló alkalmas-e arra, hogy biztonsággal, kardiológiai szempontból kockázat nélkül terhelhető legyen, majd ezt követte a testösszetétel mérés.
A képen brit tudósok és orosz mérnöknők… Ja, nem! A debreceni Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ orvosai, szakemberei…

Ezek után a célvizsgálat, a spiroergometria következett. A  versenyzők négy napon keresztül, óránként váltották egymást a laktátméréses lépcsőteszt során, ahol előre meghatározott időnként és wattonként emelték az ellenállást. A vizsgálat alatt a felkészültségtől és erőnléttől függően a legjobbak akár 40 percen át forgatták a pedált.  A debreceni Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ csúcstechnológiát képviselő diagnosztikai laborjában a mért adatokat kifejezetten erre a célra fejlesztett szoftverek valós időben feldolgozzák, és mire a „tesztalany” leszáll a kerékpárról, kiértékelik és vizuálisan megjelenítik. A felmérés pontos képet ad a versenyzők aktuális állapotáról, általános állóképességéről, véroxigén mérés alapján keringési és oxigén-felvételi jellemzőiről, laktát küszöbök, egyéni aerob és anaerob tartományairól pulzus és teljesítmény alapon is.

A vizsgált adatok összességének feldolgozása alapján hamar világos képet kaphatunk a sportoló edzettségi állapotáról, maximális teljesítményéről, jövőbeni teljesítményéről.

„Ezek nélkül az információk nélkül az edző jóformán ’vakon repül’. Az egyes versenyzőkről készült riportok meghatározó inputtal szolgálnak az edzéstervezéshez. Az értékelt adatok alapján látjuk, hogy az adott versenyzőnek, mely képessége erősítéséhez, milyen fejlesztésre van szüksége, mi a számára optimális edzésintenzitás, vagy egyáltalán, hogy kiket tudunk együtt edzetni.” – mondta két kerékpár csere között Árvai Attila, a Kontent-DKSI edzője. Az eredmények azonban nem csak az edző számára hasznosak. A felmérés befejezése és az összes értékelés alapján a versenyzők dietetikus és sportág specifikus gyógytornász szakemberektől kapnak általános és személyre szabott tájékoztatást a megfelelő táplálkozás, sérülések utáni rehabilitáció, illetve „ streching ” témakörében – tudtuk meg Atától.

A debreceni Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ ( http://www.setcenter.hu ) szakmai vezetője, Dr. Karácsonyi Zoltán elmondta: az országban máshol is lehet teljesítménydiagnosztikai szolgáltatásokat igénybe venni, a debreceni központ különlegessége az, hogy itt minden fajta diagnosztikai eszköz elérhető egy komplexumon belül, valamint a Debreceni Egyetem teljes orvostudományi háttere rendelkezésre áll. „Hamarosan megérkezik a mozgáselemző rendszer is, ezzel válik teljessé a szolgáltatási paletta.” – tájékoztatott az orvos-igazgató.

Debrecenben rendelkezésre áll a korszerű, új diagnosztikai infrastruktúra, és a mozgás- és teljesítmény mérési szaktudás. Az intézmény, bár egyre több sportág csapatai „fedezik fel”, egyelőre még nem túlterhelt. A jövőben ezt a kapacitást a Magyar Kerékpáros Szövetség is, az egyes klubok is igénybe vehetik, akár a válogatott versenyzők, illetve  bármely kerékpáros csapat rendszeres mérésére, vagy specifikus edzésprogramjának kialakítására.

Forrás: www.bringasport.hu – RSS