Könnyű, gluténmentes menü a kánikulai hétvégére

Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz. A hőségben sem nehéz ételeket fogyasztani, sem pedig a sütőt – túl hosszú időre – bekapcsolni nem esik jól. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ezért könnyű, gyorsan elkészíthető, gluténérzékenyek számára is fogyasztható menüsort ajánl a hétvégére.

Hűsítő gyümölcsleves

(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)

A nyári melegben, ha nem kívánjuk a meleg ételeket, akár önmagában is fogyaszthatjuk az alábbi gyümölcslevest. A receptben felhasznált gyümölcsök mellett természetesen más idénygyümölcsökkel is készíthetjük. Szederrel, őszibarackkal és szilvával is finom.

Könnyű, gluténmentes menü a kánikulai hétvégére

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 1 l 100%-os narancslé
  • 2dl rizstejszín
  • 2 evőkanál méz
  • rúd vanília
  • 200 g cseresznye
  • 200 g körte

A narancslevet elkeverjük a rizstejszínnel, majd ízlés szerint adunk hozzá mézet és egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzákeverjük. A cseresznyét kimagozzuk, a körtét felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Jól behűtve kínáljuk.

Sajtos cukkini muffin recept

(gluténmentes, diabetikus)

Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisüthetjük, persze, csak ha nem akarunk a kalóriákkal spórolni.

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 1 db közepes cukkini
  • 100 g sajt
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál barna rizsliszt
  • só, bors
  • 2-3 fokhagymagerezd

Könnyű, gluténmentes menü a kánikulai hétvégére

A cukkinit meghámozzuk, ha szükséges a magvas belsejét eltávolítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés sóval meghintjük és 20 percre félretesszük pihenni. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, lereszelt sajtot, fűszereket és annyi barna rizslisztet, hogy összeálljon a massza. Alaposan összedolgozzuk és kevés olajjal kikent szilikon muffin formákba adagoljuk a cukkinis keveréket. A 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tápióka puding

(gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)

A hétvégi menüsorból természetesen egy könnyű desszert sem hiányozhat. A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Kisebb és nagyobb gyöngyök formájában is lehet vásárolni, íze jól passzol friss gyümölcsökhöz, lekvárokhoz, olajos magvakhoz.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 35 gramm tápióka gyöngy
  • 16 gramm nyírfacukor
  • 300 ml laktózmentes tej
  • 1 rúd vanília
  • 100 gramm szeder

A tápióka gyöngyöket 20 percre háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk. (Ez a lépés a nagy szemű gyöngyök használatánál különösen fontos.) Ezt követően leszűrjük és forró tejben folytonos keverés mellett kocsonyás állagúra sűrítjük. A puding sűrűségű masszához hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és ízlés szerint édesítjük. Végezetül poharakba szedjük és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Forrás: www.allergiakozpont.hu


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS