Kontrecz befejezte

Utoljára nyáron, az oroszországi ifjúsági Európa-bajnokságon hallottunk Kontrecz Márkról, aki utóbbi években az egyik, ha nem a legnagyobb ígéretnek számított a magyar ökölvívásban. Könnyen előfordulhat, hogy a tizenkilencedik életévét januárban betöltő bokszoló örökre ígéret is marad, Facebook-oldalán ugyanis bejelentette visszavonulását.

Majer Dániel A junior Európa-bajnoki bronzérmes, korosztályos magyar bajnok, számos rangos utánpótlás-versenyen győztes Kontrecz Márk tíz év aktív ökölvívás után bejelentette visszavonulását. A lassan 19 éves bokszolót döntésének okairól kérdeztük.

Letette a kesztyűt Fotó: sportugynok.eu

Letette a kesztyűt  •  Fotó: sportugynok.eu

„Budapestről Kecskemétre költöztem a barátnőmhöz, és úgy nézett ki, hogy a KSC-ben, Konkoly István keze alatt folytatom” – mondta Márk. A több hónapos kihagyás azonban rányomta bélyegét a felkészülésére, elmondása szerint nehezen tudott visszaállni az edzésbe. Mint a legtöbb sportágban, az ökölvívásban sem veti fel a pénz a korosztályos versenyzőket, Márknak azonban szüksége volt havi keresetre, így a boksz mellett dolgozni kezdett. „Nem nagyon jártam edzésekre, a pénz azonban kellett. Azt viszont eredmény híján nem kaptam, ezért úgy döntöttem, profinak állok, mert ott jóval többet lehet keresni, mint amatőrben.”

Egy mérkőzésen szorítóba is lépett, ukrán ellenfelét egyhangú pontozással legyőzte, az edzéshiány viszont lassan elkezdte éreztetni hatását. „Kecskeméten nem engedték, hogy ott tréningezzek, mondván, cserbenhagytam őket. Ezt teljesen megértem, gyakorlás nélkül azonban nincs eredmény. Hangsúlyozom, a profik között is szerettem volna szép sikereket elérni, nemcsak az anyagiak miatt választottam azt az utat.”

„A tehetség fegyelem, elszántság, mentális és erkölcsi tartás nélkül semmit sem ér. Számos példát láttunk már rá, hogy egy ígéretes fiatal elkallódott. A serdülő és junior korosztályban szinte még maguktól jönnek az eredmények, de később, amikor igazán oda kell tennie magát a fiatal bokszolónak, sokan eltűnnek” – mondta az ifjúsági válogatottban Kontrecz Márkot is edző Füzesy Zoltán.

A befejezés mellett végül magánéletének megóvás miatt döntött. „A munka és az edzések mellett ideges és feszült voltam, ennek pedig sokszor a barátnőmön látta kárát. Sajnálom, hogy így alakult, sokak szerint nagyon ritkán adatik meg valakinek az a tehetség, ami nekem, de szeretném, ha minden rendbe jönne körülöttem. Mostantól a munkámra és a barátnőmre fogok koncentrálni, és igyekszem boldog életet élni. Szeretném megköszönni edzőimnek, Erdei Zsoltnak, Ács Józsefnek, Gregárik Krisztiánnak, Wida Józsefnek, hogy végigkísérték a karrieremet, és persze Farkas Józsefnek, akire mindig is apaként tekintettem.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS