Korcsolya: Amit Kósa Lajos eddig tett, az kevés a győzelméhez!

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) immár bő fél éve halmozza a szennyest, amely szép lassan Kósa Lajos elnököt és a teljes vezetést maga alá temeti – írtam a sportág helyzetét elemző, legutóbbi írásomban.

Kósa Lajos (fotó: nso / Szabó Miklós)

A MOKSZ elnöke, vezetése azért került össztűz alá, mert

 1. tavaly a történelmi olimpiai aranyakat nyerő Liu testvéreket elengedték Kínába egy hosszú és minden bizonnyal rosszul lefolytatott – még Kubatov Gábor Fradi-elnök által is kritizált – tárgyalássorozat végén.
 2. A műkorcsolya szakág élén Gurgen Vardanjan sportigazgatót és exfeleségét, a szövetségi kapitány Jeranjak Ipakjant tucatnyi szülő, versenyző és edző a többi közt megfélemlítéssel, hatalommal való visszaéléssel vádolja. A 2018 óta MOKSZ-alkalmazott örmény páros tevékenységével szisztematikusan háttérbe szorította a magyar versenyzőket, és helyettük többségében honosított vagy az ISU-szabálynak köszönhetően jelenleg is orosz állampolgár műkorcsolyázókat indítottak a felnőtt és junior világversenyeken.
 3. A műkorcsolya ikonjával, Gór-Sebestyén Júliával kapcsolatban azon túl, hogy kiszolgálja Vardanjan érdekeit, még erősebb vádakat fogalmaznak meg. Rángatásról, szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be leveleikben.

Március végén készített interjúnkban – ahol sportága megannyi problémájával szembesítettük – Kósa rutinos politikus módjára mondott féligazságokat, vagy bújt ki a kérdések elől. Érdeklődésünkre például, hogyan ítéli meg az örmény szakemberek munkáját, azt felelte: Azt szoktuk csinálni, hogy minden szezon elején kitűzzük a célokat, és a szezon végén értékelünk. Zajlik a világbajnokság, ezért kifejezetten illetlenség lenne, ha az elnökség ülése előtt magam értékelném a sportigazgató munkáját”.

Mára azonban úgy látszik, minden megváltozott. Hirtelen megszűnt az aktatologatás, az ügyek halogatása sőt, az elnök intézkedéslavinát indított.

Ugyanis a MOKSZ legutóbbi elnökségi ülése után

 1. felmentették szakági sportigazgató munkája alól Gurgen Vardanjant, akiről Kósa vicceskedve megjegyezte az interjúban, hogy „a KGB ügynöke, és Putyinnal közvetlenül egyeztet a tekintetben, hogy az orosz inváziót (a magyar műkorcsolyát érintő eloroszosodást – a szerk.) előkészítsék”.
 2. Lapunknak az elnök egy hónapja még azt nyilatkozta: „Júlia azt mondja, hogy semmi sem igaz az egészből. Kitenni egy embert annak, hogy alaptalanul meghurcolják – ezzel óvatosan kell bánni, különösen, ha azt észleljük, hogy persze, eltelt három hónap a panasz óta, de az eset 2019-ben volt”. Ehhez képest csütörtökön mégis fegyelmi eljárás indult Gór-Sebestyén Júliával szemben.
 3. Sőt, sebtében Galambos Ritával szemben is. A Jégördög SE vezetőedzője esetében már nem vártak hónapokat, hanem a szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok szerint két héttel azt követően, hogy Sebestyén egyesülete, az SKSE szülői közössége feljelentette, csütörtökön ellene is fegyelmi eljárás indult. „Az SKSE-gyermekek szülei lassan félünk leengedni gyermekeinket a jégre, mert Galambos Rita fenyegető, támadó magatartást tanúsít gyermekeinkkel és velünk szemben” – állította az SZKSE szülői közössége, amely megemlített egy olyan esetet is, amikor Galambos Sebestyénre támadt egy edzést követően.

Ha Kósa szemüvegén keresztül nézzük a hirtelen felgyorsuló eseményeket, úgy nem tesz mást, csak betartotta interjúnkban tett ígéretét: szakmailag megfontolt elnök módjára akkor intézkedik, amikor azzal már nem zavarja, befolyásolja a versenyszezont. Ha a szövetséget támadók szemszögéből, úgy az elnök előrefelé menekül, de

bármelyiket tekintjük is igaznak, Kósa megdicsőüléséhez egyik sem elegendő, mivel intézkedéshalmaza több sebből vérzik.

Vardanjan hiába vált el több évtizede, azóta is együtt dolgozik exfeleségével.  Így az, hogy Kósa csak őt iktatta ki a rendszerből, és Jerenjak Ipakjant bent hagyta, az olyan, mintha nem tett volna semmit.

 1.  A Gór-Sebestyén Júlia és Galambos Rita ügyében elindított fegyelmi eljárások dokumentumaiból első ránézésre is látszik, hogy az ügyek súlyához képest finoman fogalmazva is inkompetens a három tagú fegyelmi bizottság, ráadásul a vizsgálatokat lefolytatni hivatott tagok közül kettő sem tűnik elfogulatlannak, sőt az összeférhetetlenség gyanúja is fölvethető.
 2. A MOKSZ Fegyelmi és Etikai Bizottságának vezetője ugyanis az a Bodó Barbara, aki a Fiák Ügyvédi Iroda alkalmazottja, Fiák István pedig a MOKSZ alelnöke, Kósa Lajos legfőbb bizalmasa. Különös összefonódás az is, hogy a Fiák István Ügyvédi Iroda partnerirodája az a Bölcskei Ügyvédi Iroda, amely a fegyelmi testület másik tagját, Bölcskei Zsolt ügyvédet adja. A legfurcsább, hogy egyik fegyelmi ügyben sem állít fel a MOKSZ külső, elfogulatlan szakértőket felvonultató eseti bizottságot, szakértő testületet, holott ez a gyermekbántalmazás gyanúja esetén indokolt lenne.
 3. Az már csak hab a tortán, hogy Bodó Barbara a fegyelmi eljárások megindításáról szóló értesítést nem a MOKSZ hivatalos levelező rendszeréből, fejléces papíron küldte, hanem mindenfajta ilyen esetben szokásos formalitás mellőzésével Fiák István ügyvédi irodájának levelezési rendszeréből.
 4. Mindez azt bizonyítja, Kósa Lajos látszólag kezdi megérteni, hogy az elmúlt évben kicsúszott a kezéből a sportág vezetése, és kezdi komolyan venni a személyére is egyre nagyobb súllyal nehezedő ügyeket.
 5. Viszont az, hogy a hirtelen jött intézkedéssorozat is hemzseg a hibáktól azt a gyanút erősíti, hogy ugyan tavaly májusban újabb négy évre megválasztották elnöknek, de a Liu testvérek nélkül már messze nem érdekli úgy a magyar korcsolyasport, mint a 2010-es, első megválasztása utáni években. Akkor, amikor a lánya – tehetséges műkorcsolyázóként – 2013-ban például fél éven keresztül Angliában, az akkor még ott dolgozó Gurgen Vardanjan irányításával korcsolyázott, és tanulta a dupla Axelt.

(24.hu /Kálnoki Kis Attila)

Post Views: 7