KÖSZÖNET Gyárfás Tamás, a MÚSZ-elnöke:

Hosszú út van mögöttünk – de alighanem még hosszabb előttünk.

Csütörtökön szentesítettük a szerződést: Lausanne-ban Magyarország miniszterelnöke, a FINA elnöke és a Magyar Úszó Szövetség elnöke aláírta a megállapodást – 2017-ben jön, ami még soha nem volt, Budapest és Balatonfüred a házigazdája a 17. FINA-világbajnokságnak.

Nagy élmény volt látni, ahogy az elsősorban ott tapsol Tarlós István, Budapest főpolgármestere – úgy is, mint immár a vb fővédnöke -, Kósa Lajos, a szervező-bizottság elnöke, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, hogy Schmitt Pálról, a NOB tagjáról és dr. Fürjes Balázs kormánybiztosról ne is beszéljünk.

Nagy eseménye lesz ez Magyarországnak, és ennek megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével nagy csapat jelent meg a FINA székhelyén.

Pusztán egymás közt mondom: miközben mindannyian a világbajnokságot ünnepeltük, magam titkon azt a tényt, hogy ennek elősegítése érdekében immár visszavonhatatlanul felépül a Duna partján az új úszópalota. Mert vb enélkül nem létezhet, ugyanakkor új uszoda is aligha épülne vb nélkül.

A 17. világbajnokság, mint bármelyik, 16 napos lesz. Az új uszoda egy életre szól, bár ez nem is igaz, hiszen nemcsak nekünk, nektek, de az utódainknak is épül.

Nehéz visszatekinteni a múltra, az ember csak pillanatokat ragad ki – de valahogy ugyanígy voltunk a 2006. évi Európa-bajnoksággal, amikor a Margitszigeten szorítottak helyet a Széchy Tamás nevét viselő ötven méteres nagymedencének, az Eb-versenyek színhelyének.

elni kell az alkalommal, ahogy egy Eb-nek egy medencét köszönhettünk, a vb-nek, mondhatni, egy úszókombinátot. Két tízpályás ötvenméteres medencét, egy tanmedencét, és még a műugrók álma is valóra válik az első magyarországi fedett toronnyal.

Túlzás azt mondani, hogy akkor mostantól következik a bőség zavara – de az biztos, hogy sokkal jobbak lesznek az edzéslehetőségek, mint eddig. Egy biztos, erre ígéretet tettünk, kötelezettséget vállaltunk, hogy – már ami a tekintélyes nemzetközi versenyeket illeti – 2017-tel nem állunk meg, hiszen ez a létesítmény nem egyszeri alkalomra nő ki a földből. Persze, a Magyar Úszó Szövetséget eddig sem kellett félteni, hiszen 2005 és 2012 között öt Európa-bajnokságnak adtunk otthont, 2016-ban Hódmezővásárhely a junior Eb házigazdája, a junior világbajnokság 2019-re tolódott, és a FINA-nak már jeleztük, szeretnénk bekapcsolódni a Világkupa-szériába, ha már Hosszú Katinka egyeduralkodó ebben a sorozatban, de a többiek is bravúrt bravúrra halmoztak.

Miután a Magyar Úszó Szövetség a 2021. évi rendezést feladva előrelépett, többen joggal megszeppentek: akkor mi lesz a Jövő bajnokaival? Eszerint hiába indult el 2013-ban a program? A válasz egyértelmű: a fiatalok épp oly fontosak, mint eddig, a már említett viadalokon kívül készülhetnek a további megmérettetésekre, 2021-ben is lesz vb, még ha talán nem is Budapesten, de bárhol is legyen, az aranyérem ugyanolyan fényesen csillog. es miért ne nyerhetnének a 2024. évi olimpián, ugyanabban az uszodában, mint amelyikben reményeink szerint Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László, Bernek Péter, a Verrasztó-testvérek vagy akár Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik, Gyurinovics Fanni, Késely Ajna (a további úszócsillagok nevét lásd a weboldalunkon…) remekel 2017-ben és azt követően.

Hosszú, eredményes út áll mögöttünk. Lásd pusztán a 2014. évi sikereket, a dohai vb 6, a berlini Eb 5, a nancsingi ifjúsági olimpia 4, a dordrechti junior Eb 3 és a balatonfüredi junior nyíltvízi vb 2 aranyát.

es ahogy hangsúlyoztuk, még hosszabb út áll előttünk.

Mindannyiunk előtt köztudott, rendre megújhódni a legnehezebb. Ez a csodálatos közösség, amely eddig is a világ legjobbjai közé emelte a magyar úszósportot, azonban képes rá.

Elismerés és köszönet mindenkinek.

Tudjuk, mit vállaltunk, mint ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy helyt fogunk állni. Egymásra támaszkodva, egymást segítve, egymásba kapaszkodva.

Fotó: Szaka József

 

 

 

A cikk olvasása a musz.hu weboldalon.